大家點睇AMD Ryzen Zen 4 新CPU?

124 回覆
10 Like 5 Dislike
頂級風冷如 D15 係咪壓唔住新 u
CP值黎講淨係今代12400已經好屈
Zen4 CPU一直都係講緊用RDNA2.....
INTC今季財報個gross margin跌到仆街wo
再賣咁平俾股東屌到仆街
正價買到先得架大佬 黎到香港貴多一半以上
頭水冇X3D
sad
真係會有?
傳 22Q4 會有
其實砌新
無咩理由唔買 3d cache 版…
原來新個批Zen 4 CPU官網寫有埋內顯

希望冇睇錯

仲有7600X只支援一條DDR5?
https://www.amd.com/en/product/12166
全線7000都有iGPU

不過2 CU真係唔好expect打機 用來著機啦
兩樣野都未出唔好今快講定先

D leak都係話兩個高階個堆其實都係好接近 無話邊一邊有特別勁嘅位
用電量如何?
用緊12700k + 3080 ,等睇值唔值得upgrade CPU 定4080
有iGPU測試未, 勁過5600g下部mini機就amd yes
等rdna3 iGPU
剩係計跑分,2CU大概有1/3張750Ti 咁慢
上面個分係用Rx 680m 12CU 2200Mhz + 6400Mhz ram 除6

如果ram慢過6400Mhz就...
mini機你壓得住熱量咩
7600X 同 7959X 都係dual channel
只不過如果行5200MHz 嘅話就只能夠行1條

如果細心留意在描述最大記憶體速度支援的兩粒CPU各有不同
我覺得只係打少錯d info.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞