大家點睇AMD Ryzen Zen 4 新CPU?

124 回覆
10 Like 5 Dislike
800 蚊玩早一個月
3950X $750
5950X $800
7950X $700
加價就一定 但係其實到宜家應該都無外人知13900K到底要加幾多 至少無一個solid答案 唔同leak好似都有唔同版本
intel之前自殺式定價搶market姐,佢根本承受唔起咁低既毛利,睇下搞到個股價咩樣,13gen加價又死唔加價都死。靠谷功耗,靠質爆粒chip係不可持續,希望佢14gen設計返個長遠既architecture啦
初初又話rdna3, 依家變2
已經賣咗5950x同6900xt準備升7950x + 7950xt

如果夕陽行業貴過msrp我就amazon算

照睇煙屌13900k效能應該同7950x睇齊

但我唔想用360aio都要彎cpu再出煙燒底板

最後要限200w用
13代想升級又要買過塊新底板
諗落就覺得和味
13代其實唔使換老母板都得嘅 都係顆U個potential用唔曬姐 對於日常用家 睇下YT 打下light game已經好夠用架啦

而且單純為一代U而特意換一塊老母板 個人覺得唔值得 14代好大機會都唔會用返LGA 1700架啦
I mean 如果你買左13代,想升14+就又要買新板
冇新意,牙膏
認真和味
唔換咪得
起碼7900x先夠打
Gaming 應該3D cache 版本再勁啲,如果gaming 就等3D版
唔明點解今代唔加埋個3d技術落去
on99
會出,不過遲幾個月先出
你唔係真係信13900k 會賣600鎂丫嘛
應該係要等Intel 出完gen 13先出
個層V cache會影響到散熱

5800X3D好似連PBO都唔俾開

Zen 4 X3D唔多唔少都會受到呢個影響 所以應該都要較低返個max freq 所以未要分開普通版同X3D版
5000都有laptop
6000係laptop 已經出左好耐
sor 柒左
AMD 好似吸引過 Intel
行晒 DDR5, support Pcie5.0,
係唔知 Pcie5.0 SSD 同 RTX 4090幾時出, 買齊就可以5年內唔使換電腦

但係Intel 13900k 速度同性能唔知相差幾多. 如果13900仲係玩PCie4.0 就可以唔使睇

預左年尾掉五皮港紙出黎砌條女,希望唔使交智商稅
以前牙膏年代就話砌部high end用5年姐,而家代代都三五成效能咁增長好難忍
如果用X670 extreme + DDR5 + PCie 5.0 我睇唔到未來5年會變中階機
Gaming 的話CPU同 ram speed 一向都唔係關鍵位,load game 靠 SSD, 而市面上最食display card 係 Cyberpunk 2077. 所以希望佢行到 120 frames 上到部 OLED 4k 電視已經冇野好求

真係食CPU 既電腦運算,都會用公司電腦搞,而文書野用乜CPU根本唔緊要

所以上面config 睇唔到5年內點解唔夠用

5年後冇人知科技去到邊度,會唔會玩量子電腦全息影像或者8k普遍,都冇人知。但係可見將來應該夠用
你指5800x 3d?
出嘅時候講咗係最後一代囉喎…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞