有冇人係靠炒股改善生活?

476 回覆
447 Like 37 Dislike
個strategy係咪失效你會知,條equity curve好醜樣就係。
Create new model係難呀,但一定要做到,如果唔係就係咁先。一係停一排,等個市就返你個strategy至入返場。
炒野好多時都係等,可以講十分被動。
就係我
我見你strategy直頭係轉市場
股票跳去幣 幣又跳去期貨 光譜都幾闊 可以話已經唔係轉strategy咁簡單
用字會引導思考。
短炒都可以發。關鍵係系統。有macro fund manager 長期維持30短trade以上,六成win%又肯stop loss.

有一句說話好啱。賭錢無問題,問題係你唔識贏。
想問呢有冇咩網站有好多財經資訊/新聞?
有,我個fd 全職炒股 然後上年買埋樓
一個市場死咗可以磨一陣,但千萬唔好死磨爛磨。港股就係個例子,我都磨咗佢成年,已放棄了。佢返生至入返場。如果你要細分,今年下半年DT港股細價股其實唔錯,但我Master 唔到呢個技能,所以放棄。

Crypto都係第2個例子,由好多Stat 都見無人玩,即係個party散緊場,自問又唔係高手,衝入去做咩呢。
可以呀
港股唔識 又要重新去學一個新既market 做要自學搵到新model 難度極高

係港股轉model已經好難 如果無人教
做好一個market先,唔好諗賺幾多,master到唔蝕係第一步。
本身係港股度炒左好多年 但依排港股已經愈來愈難玩 甚至可以話冇得玩
港股得番新股 細價股有得炒下
唔識點炒細價股 要自己搵到新model極難
香港o係靠買樓財自,靠股票既萬中無一
arbitrage 要好大本先有肉食
舉個例
賣ES Sep16/買 Dec16
呢兩個月由15點去到18點
兩個月先得3點差價
實在太慢了....
真呀,少本就唔好搞咁多野。arbitrage又唔係絕對0風險。
我已經完全放棄咗佢。成個場塘水滾塘魚,政策搞成咁。
曹仁超原來2016死左
啱呀!
arbitrage 要加 loan 做。冇計,係收緊 2-3 厘,但先放大左本金 5-10 倍, i bank 啲 product 成日都係咁玩。

結論。有錢先有得玩 😇
葉天都係咁講。炒股係炒人心,炒個勢。
自己睇啦屌
我好多炒得好資深既同行 好多都放棄左
今年普遍個個輸少少, 10%-30%不等.
但之前5年每年平均20%以上, 夠未?
師兄係咪讀hku 做civil engineer?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞