有冇人係靠炒股改善生活?

476 回覆
447 Like 37 Dislike
全世界啲基金佬都輸到仆街喎,你有啲咩朋友咁勁
經典
本金幾多
Hedge fund 又好 mutual fund又好,好少何係100% Cash。佢地有PPM要跟,冇得freestyle。唔多唔少都有Beta成份,所以市差Fund差係一件好正常既市。
第2樣就係size問題,搞得Fund 閒閒地都1B usd,唔可以淨係靠當一Strategy去落trade。唔似我咁樣既手炒老散,我識既炒家,最多咪幾千萬HKD。

唔知咁樣解唔解答到你。
5年前,一開始個本100K港幣左右。
長線價值投資是皇道。
只見長渣股既人早退休,冇見短炒可以。
仲有唔似鬼佬,Twiter 好多勁人,但香港炒得勁果班多數收收埋埋。
所以出現牛市股神,果班人唔可以話唔識炒,但一定唔係神級,因為勁果班從來唔會出聲,多數做CD ROOM,有時間去玩吓好過。
長線投資都要講眼光,望唔望到機會。做到咪早退休,做唔到咪跟大市,做Beta,都唔會早到退休,但安穩D。
有一點同意就係,長線而賺錢既人一定多過短線炒黎炒去。
識唔少人前十年做beta仲fat fat過買樓。
實際係much over price會放嘛,唔係永遠長渣。而且,長渣s&p都贏開巷,何況揀多幾隻tech
真係比炒股易好多
個個講咩每日汁千幾,個個都講到玩格仔好易咁,咁就冇輸家啦
CIS
BNF
咁易就唔洗住公屋幻想自己割韭菜啦 下話
又係你個打手槍上尉
澳門投資心法
逢蝕加注 本多終勝
咁樣又可以自我安慰,開班果批又可以做Gimmick。
冇乜人會提,呢個執格仔方法,通常會有日輸大。好似做Option short position咁,Win rate係高,但一閪會閪爆。加上手炒有人性,節奏一錯就返唔到轉頭。
好簡單一句你買啲咩有錢賺今年
有得嘆凍飲都唔叫改善
之前講咗,炒期同Option....正股倉Flat
我覺得你係符碌。
一定唔係長遠架啦。
只係上黎分享吓所見所聞,輸錢真係大多數人。但年年都正數,全職炒股既都唔少。
去返一開始講既,到頭來係咪自己想要既生活,我自己覺得唔係。
你睇來你應該係大啖友,唔係冇可能有錢賺今年
我其實係偏好友,如果唔係賺得更多。今年贏期指同Option都係DT/短炒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞