有冇人係靠炒股改善生活?

476 回覆
447 Like 37 Dislike
拉返Average 咪100K 一個月左右。但無得咁計,真係好天斬埋落雨柴。要時不時轉Strategy,好似我自己上上年靠炒股,上年係靠炒Crypto,今年靠期指Option。至於股票倉Flat足全年。

珍,大到仆街。所以都諗緊轉型算。
咩都睇,唔會著重一邊。
岩岩一開始既時間100% Daytrade,之後慢慢學下坐貨。心得就係牛市既時候唔好出入咁多,熊時就清倉最好。仲有眾地莫企。
依加資訊多咗好多,完全可以靠自學。第2條路就直接讀好D書入Trading firm度做,Optiver eclipse 果D,飛得仲高。我自己就細個無讀好D書,行唔到第2條路。
政策風險理應係你考慮買唔買一隻股票果陣已經計埋落去
如果當你買完一隻股票發現現實上基本面同自己嘅判斷唔岩嘅話,果斷斬纜
我都曾經接觸過一啲大陸股票基本面好好,業績有增長,但係買左兩三年後發現盤數愈嚟愈差,甚至有造假數嘅嫌疑,果下只有立刻斬纜,結果間公司之後真係公布一堆壞帳出嚟
買股票無可能百發百中,唯有靠自己認識多啲經濟大環境,每個行業嘅特性,等自己揀股票嘅時候判斷力會準啲
政策市,美中 都係

太陽能, 電動車同供應鏈 既股
石油股
除非你個倉炒到好大 可以靠收息股拎到一定收入
另外小倉靠技術賺多啲返黎 保持到贏率大過輸
咁就可以穩定啲咁全職炒股
炒左十幾年有幾百萬囉
蝕點計先?

炒完股食飯飲凍飲
買衫唔洗等感謝祭
識幾個
共通點係清楚知道自己賺既錢大部分原因係咁岩撞正牛市
只有小部分關自己能力事
Unrealised profit 每去到某個數就Tp 1部分 頭也不回
屌 成班垃圾妄想可以炒股投資 又唔知自己幾多斤両咩水平 盲舂舂聽啲所謂既大師以為自己係投資
送錢比大户洗
就算俾你短暫贏到錢 財富同你個人唔相稱 好快嘔返晒出嚟
咁100個我念都有1個可以穩定咁daytrade嘅
唔出奇啊 呢門賭業唔需要學歷咁濟
咁又唔會嘅…
你target每日執少少=你只可以輸少少
呢個plan 一貪唔自律就會輸突
你將佢同其他mega比/其他行業

apple股價反彈又勁又快
有冇人係靠賭博改善生活?
其實點解賺唔會賺凸,但輸會輸凸
永遠俾人一棍打返落嚟
變咗成年冇玩過咁
又要由0開始
UK巴
如果唔炒股
生活會比而家好
炒股前我日日揸車返工
炒股後我日日搭車返工
算唔算改善左生活?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞