究竟乜人先有權稱自己係醫生?

160 回覆
242 Like 34 Dislike
經驗科學
酒樓部長的確係部長
師兄好勁
「脊姨」真係好識玩,將個自創嘅銜頭同個「醫」字掛鈎,以後無論你地認同定反對,就算你要講呢班脊姨係神棍,都要用到個「醫」字去稱呼佢地,變相所有人都幫佢地宣傳緊,搞到大家越嚟越混亂,佢地就混水摸魚
Taught doctorate定 Bought doctorate
米爆拉
驚世大發現
我睇啲健康書嘅作者簡介都係MD = Medical Doctor
慘得過9幾年條瘠醫條例比佢地過撚左
就我上文做個總結﹕
中醫對公眾叫唔叫得自己係醫生或Dr.?<--唔得,見上文;
一個有PhD證書嘅中醫對公眾叫唔叫得自己做Dr.? <--唔得,見上文;
脊醫對公眾叫唔叫得自己做醫生?<--唔得,見上文;
脊醫對公眾叫唔叫得自己做Dr.? <--得,見上文;
連登仔自稱Dr. Lihkg/性愛博士得唔得?<--得,Dr./博士呢個term冇法律條文保護;
連登仔冇讀過嘅情況下自稱香港大學哲學博士得唔得?<--唔得,人地可以用Cap 200《刑事罪行條例》36, 37嘅虛假聲明陳述嚟告你;
連登仔自稱下自己係大樹醫生/樓宇醫生又得唔得?<--得,Cap161, Cap200等都冇規範過唔用得;
某機構想請一個有PhD/博士學歷嘅人,但某連登仔响冇任何PhD/MD etc.證書情況下自稱Dr./博士去攞offer得唔得?<--唔得,唔係用Cap161《醫生註冊條例》 去起訴佢,而係用Cap 200《刑事罪行條例》36, 37嘅虛假聲明陳述嚟告你;
連登仔出街溝女嗰陣自稱醫生得唔得?<--唔得,同上,唔係衰Cap161, 而係衰Cap200 36, 7, 不過咁嘅情況要用Cap200告係唔容易嘅事; 如果以假醫生之名騙色又騙財,就可以用Cap210《盜竊罪條例》 ── 第16A條 欺詐罪嚟告;
創業圈好多吹水唔抹咀嘅人,如果有個冇任何香港/海外醫生資格嘅人自稱醫生向風投 r 藥物研發funding 得唔得?<--唔得,會用Cap210, 虛假陳述涉及經濟利益就用得呢條;
某個埃塞俄比亞有執業資格嘅醫生嚟到香港自稱醫生得唔得?<--如果只係自稱醫生,但冇誤導人佢有响香港開藥嘅資格或已香港註冊,係得嘅;
承上題,如果某個埃塞俄比亞有執業資格嘅醫生嚟到香港自稱醫生及為同鄉開下藥得唔得?<--唔得,Cap161好清楚講咗,見上文;
美制嘅醫生科學家通常係MD+PhD (例如Harvard Medical School dean https://hms.harvard.edu/faculty-staff/george-q-daley)

英制就會係MBBS/Mbchb+MD (例如劉澤星 http://www.med.hku.hk/zh-hk/about-hkumed/leadership/professor-lau-chak-sing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞