究竟乜人先有權稱自己係醫生?

160 回覆
242 Like 34 Dislike
街邊d整骨脊醫 大大個名叫Dr.乜乜 話自己係醫生
中醫舖d中醫師話自己係醫生
寵物醫院個d又話自己係醫生 Dr.Wong 乜乜

遲d係咪樹木管理都可以叫自己係植物醫生 Dr. Tree乜乜
香港係咪無法例規定呢方面?
a person who has the highest degree (= qualification) from a college or university
Dr要讀完dr 先可以叫

中醫普通嗰啲叫醫師最多,其他都係咁,最多叫做尊稱,唔可以話自己係DR.
咁香港d脊醫無博士學位叫自己Dr.係咪犯法?
有d話佢地係外國讀完脊醫課程的確拎到Dr.名銜
所以轉翻譯做中文可以叫自己醫生?
我睇唔到脊醫、中醫、獸醫
同管理樹木既人有可比性,咩例子黎
Dr Strange
Dr martin
有博士學位先可以叫自己做Dr.
Dr 呢個稱呼係社會比學位一個獎尚
企業醫生
咩人都得
獸醫同植醫 都似
咁外國拎到都叫係既,正如某民建聯既博士。
冇學位應該唔得。但有啲咩樹木醫生嗰啲,應該係印象化既尊稱,同你自稱性愛博士一樣任噏。

唔得係指佢可唔可以用個名搵食?
有啲職業只係要牌照,加個靚既稱呼未必有事。
如果我無啦啦代替左個醫生開藥睇症咪犯法囉。
最後如果你講落身份證既話,咁至少要有博士學位囉
脊醫 其實究竟係咩科咩派別

西醫 其實又點睇 脊醫?
牙醫得唔得?
無 例如你讀完Psychology 你開間診所掛名做心理學家法律上都吹你唔漲 反正政府都唔認APA
叫開佢哋師傅
脊醫即係鬼佬跌打
醫生咪即係Dr囉 (A doctor that heals)
Doctor of dental surgery
doctor of chiropractic?
所以可以叫自己做醫生,唔可以叫自己做博士?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞