究竟乜人先有權稱自己係醫生?

160 回覆
242 Like 34 Dislike
英文title 的確係Dr.
中文應該只可以叫做陳大文脊醫,而唔可以叫做醫生
有doctorate degree 就陳大文博士,當然亦可以叫陳大文脊醫

Btw 香港有條cap428 脊醫註冊條例
DR Dre係音樂界嘅醫生
英文名改Doctor得唔得
請稱呼我做Dr糕
still,yeah,still
初初腰痛睇跌打,然後問醫生紙同收據claim 保險,無!

後來再睇其他中醫,門口貼「長者醫療劵」

可以用嚟做指引,起碼審批過係註冊中醫,claim到保險,出到醫生紙請假
你知唔知 MD嗰 D stands for 咩
獸醫咩叫得咩???
脊醫根本on lun 9,去睇嘅人要驗腦
巫醫
正解
路邊清潔醫師 Dr Chan
碗盤清潔醫生 (專科醫生)Dr Seem
IT9都可以稱自己做醫生
第161章 《醫生註冊條例》 第28條 非法使用名銜等與未經註冊執業

(2)除第(3)款另有規定外,任何人並非已註冊、臨時註冊或獲豁免註冊而 ——
(a)從事內科或外科執業,即屬犯罪 ——

(3)第(2)款不適用於下述任何治療 ——
(f)以足病診療法、脊骨療法或骨療法作出者; (由1999年第47號第164條修訂)
第161章 《醫生註冊條例》 第28條 非法使用名銜等與未經註冊執業

(2)除第(3)款另有規定外,任何人並非已註冊、臨時註冊或獲豁免註冊而 ——
(a)從事內科或外科執業,即屬犯罪 ——

(3)第(2)款不適用於下述任何治療 ——
(h)由根據《中醫藥條例》(第549章)註冊或表列的中醫以中醫方式行醫作出者。 (由1999年第47號第164條增補)
脊醫唔係西醫嗰套,佢哋認為身體病痛都係源於脊椎問題,啪下啲骨就會好翻

有啲癲到會幫啲幾歲細路啪,話可以令免疫力好啲同埋好多係anti vaxxer

根本個「醫」字容易令人誤會,香港仲有啲唔要面喺啲訪問自稱醫生
Doctorate都要分
其實好straight去睇應該係得PhD呢種research degree先計
EdD DBA DMus DFA PsyD呢類taught base其實上四年堂,加份capstone就得
全部都有個D 就可以叫Dr. ge
識魔法先得
古sir
樓豬on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞