[小薯茄6週年喇] Pomato 小薯茄及全新男團FINALLY 討論區 (17) (冰/童/英/J/富/蚊/朱mic)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
係 出足5場真係好比面
不過正如佢自己所講
真係由同小薯茄拍完片果期開始佢彈返起無再沉過
比大家重温條片
真係好睇

https://youtu.be/Kh2ztrSRU_U
Official done deal! Pomata will sign kaho from Warner in next 48 hours. #lihkg#kaho#Pomata

More detail of the deal is coming! kaho & Chorus switch for new team! And Chorus will become the most important man signer for Warner!!! #lihkg#Chorus#Singer
#Kaho
睇完,真係好感動,係一步一腳印,好似見到自己朋友成功咁,嗰種親和力真係唔係其他channel可以比美,希望將來有更多大show啦
想問下dickson果part 銅獎
係咪場場都係是但影個四眼仔做家謙?
我真係因為呢條片先識洪嘉豪
坐側邊位,睇完條頸好痛
等我仲好期待林家謙會上台
院長係咪今日先有感言同逆時車站?
其他場係其他嘉賓就咁上台唱?
係呀
錄咁長
超想重温
愈來愈多海外薯茄,希望佢地諗諗
之後再睇佢哋viutv 困獸鬥 就覺得越嚟越夾
一直都覺得佢係識唱
但係有時佢唱歌把聲太尖
所以啲人先覺得難聽
但今次現場聽 整體都覺得係順耳嘅
覺得佢有因為場show而刻意改變唱腔
呢個係小弟個人睇法 歡迎大家討論
如果有啲咩facts我係寫錯嘅 可以講返比我知
你哋知我有時on9 有啲嘢寫得柒 用詞/語氣唔好之類

當然 我嘅諗法絕對唔等於你哋嘅諗法 你哋有自己嘅諗法都可以講出嚟
(隔離馬介休而家間唔中都有呢啲feedback)
最緊要大家尊重對方睇法

---我是分隔線---

樓豬我做咗小薯茄fans差唔多4年,初初睇嗰陣,個channel好似係8萬訂閱都無,喺差唔多4年後嘅今日,有48萬訂閱。由零嘅follower 做到依家,做到個channel咁紅,我都替你哋驕傲。雖然個channel係紅咗,但係我自己覺得小薯茄已經慢慢去咗做一啲我覺得有問題嘅嘢。趁而家仲可以救得返同將來仲有機會做,希望小薯茄可以睇一睇,再睇吓之後點行落去。
1. 電車/落廣告宣傳小薯茄 (利申: 小弟主要活動範圍係電車軌沿線,有時間就會搭電車,算係叮叮fans啦)

我自己其實唔反對搵多次電車落廣告,電車係要香港人去support,Pomato落電車廣告呢個idea係幾好。不過我自己覺得上年明顯地做得好啲。

(如果當時係無得揀邊部車落嘅話,可以唔太需要理會呢段) 今年用車個選擇同上年都幾大分別,上年係傳統啲嘅車,今年係新款啲。雖然全間公司得2部同款車都可以排到期,但係部車比較大嘅問題係個車頭/尾係完全唔通風,啲車長見到部車都唔想揸。就算想揸,好似都係要睇係咪有酷熱天氣警告。個廣告上咗1個星期,部車聽講有唔少時間都係喺間廠入面,令個宣傳效果比想像中差,大家好難先搵到部車。

另外仲有另一個問題,唔知你哋諗搞電車廣告嗰陣有無諗呢樣嘢: target audience? 而家全個港島都面臨緊人口減少兼老化,同埋商業活動開始遠離電車路軌 (好多office都搬咗去南區/觀塘/其他地方,而觀塘同旺角而家都係好多人放假會去嘅地方嚟)。如果想小薯茄多啲人認識,咁其實係要將個廣告擺喺一啲啱嘅地方度。我相信你哋知想吸引邊type生客。如果7週年 8週年甚至再之後,再有一啲廣告落喺公共交通上面,可以睇吓點樣去吸多啲街客返嚟 (當然,如果好似5週年咁,同電車公司有合作就另計)

(呢段我知比較膚淺 之後嗰幾篇會切身啲)
唔係想屌你......但你打咁大段 原來係 "聽講有唔少時間都係喺間廠入面" ....... 仲有 "全個港島都面臨緊人口減少兼老化" ??? 先唔講數據真確性, 但銅鑼灣同灣仔一定要住港島先去得? jm9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞