泳兒Vincy Chan Breaking Live 2022 演唱會討論區

229 回覆
16 Like 54 Dislike
坐section 3聽到有人大叫一聲加油然後就有掌聲了
btw想講吓佢服裝
由佢吊帶黑色裙開始明顯見到佢其實有重用啲配件
好鍾意佢咁樣一套衫好多種著法嘅設計
唔需要特登推好多嘉賓出嚟令自己有時間換衫
除一兩件配件, 加一兩件, 又係一個全新look
但又有少少hint可以連繫住上一套衫上一個scene
我都好鍾意呢個設計同安排
舞台服裝設計串連左頭個半鐘果個story
呼應左演唱會主題同埋佢自己經歷
Ching講既一件件配件加減係表達到面對一次次既挫折點樣breakdown然後重組更好的自己
(當然有可能係我藍色的窗簾
畢竟真fans都係見到佢企定定係度唱歌,仲聽到把靚聲已經好滿意
藍色窗簾與否其實又無所謂嘅
聽到歌睇到畫面有咩感覺咪share下
可能交流下又會有新體會

佢真係完全無保留地唱
聽得好滿足
有冇歌單
聽到翻唱風靈物語同破曉有啲驚喜
九展成日都係咁
如果production team決定唔encore
場館會超準一完就開大燈
2/10 Breaking Live Rundown

2037 熄燈
2043 開場

Opening
1.荊棘海(三生石版) (幾句)
2.野木蘭
3.孤毒
4.花心 (新編曲)
Break 1
5.風靈物語
6.沉溺
7.地盡頭
8.Poor U (泳兒+鄧小巧+ Zeno + mansonvibes)
9.荒唐 (泳兒+鄧小巧)
Break 2
BGM: Regression
10.四不像 (新編曲,Piano Ver.)
11.花無雪
12.感應
13.早上37.2度
14.身後
Break 3
15.18 部半
16.溝渠暢泳
Break 4 (同時 Dancer 跳緊舞)
17.光 (新編曲) (幾句)
18.破曉
BGM: The Way Back
19.葉落冰川
Talk 1 (Feeling)
20.荊棘海
Break 5 (Credits Video)
21.Little Fires Every Where (新歌首次Live)
22.我的回憶不是我的 (Solo)
23.無心戀唱 (新編曲)
24.心中有數
Talk 2 (Credits)
25.所有遺失的東西
Closing
散場 BGM: 所有遺失的東西 (Nothing is Lost Mix)

2256 完場

From cool music forum
你覺得佢係真心奶共
定其實係一半一半
好似陳奕迅咁都係出埋啲公式野
出一次就算
唔似張敬軒咁即係由心而發打好多感想
點會諗呢啲啱啱先賀完國慶
佢咁多年都幫唔到公司賺幾多錢,但都養住佢,繼續有得出歌出碟,上次starhall賣唔哂,今次都蝕住幫佢開,仲點會嘥錢大肆宣傳,我覺得蛋記已經對佢好唔錯,再對比洪卓立deep佢哋
同埋我見佢有周圍做訪問,唔算好靜無宣傳
賀國慶嗰啲,講真做得蛋記artist邊走得甩
開show蝕咪就係因為宣傳不足,點會因為覺得個show會蝕就唔揼多啲本宣傳,咁咪盞蝕得仲甘
所以我覺得係唔想做而唔係冇budget做
其實本身細場開一場已經冇錢賺
咁都賣唔晒公司仲點會晒錢大力宣傳
其實英皇真係幫到盡
可惜市場唔buy
但今次個show製作上都算落重本,唔擺返多啲budget做宣傳真係講唔過去,而且唔做宣傳咪賣得差咪蝕囉,咁簡單嘅道理蛋記都唔明咩
個重點係肯幫佢開show已經好好
我估如果頭場賣得去
會加場同埋宣傳
個製作規模唔似開一場
仲要係long weekend檔期

但係因為一場都麻麻地
掉返轉就止蝕唔谷
有啲嘢唔係宣傳就得
張敬軒同佢開live都成萬人睇
佢自己都做咗好多個訪問宣傳
結果都係賣唔晒啲飛
舞台製作我相信係泳兒自己要求
想呈現一個點嘅舞台比觀眾
英皇已經盡量配合
不過又咁講 叫泳兒唱奶共歌
其實都係有一部份搞死佢
而家嘅英皇都谷唔起任何人啦,係靠歌手本身嘅人氣帶動

擦邊球
走精面 / 踩鋼線 / 踩界 / 灰色地帶
你有無睇埋軒仔走咗之後,個ig live得番幾多人睇
二千幾人咋陰公

佢呢個case,奶唔奶都死
奶咗可能好似陳偉霆咁搵到第二春,賺到多啲錢
唔奶只可以係香港發圍,呢幾年個重心放係香港,都唔見得佢人氣高咗好多
改返
但一日喺蛋記,都唔可能好似華納咁做暗黃歌手講下啲踩界嘢之類

不過巴打講得啱,近年蛋記啲新人成績都係慘不忍睹,今年一次過谷三個男新人又係唔知想點
感覺而家有能力由零捧紅一個artist真係得華納,洪嘉豪嘅例子真係全行都要學下嘢
個問題係陳返上大陸奶
佢係香港奶嚟做乜鳩
唔係無,但係太假(之前佢哋差唔多時間Post要飲水咪俾人識穿咗)
同埋英皇個重心放咗喺支那,香港呢邊無2000年個期咁多資源
講緊以前啲二打六都仲可以一年出一隻碟,而家已經無呢枝歌仔唱

洪嘉豪初時都唔係紅呀,係拍住張天賦先至多人識
以前嘅英皇其實都係玩類似嘅橋,以老帶新
冇計,行得呢條路線預咗得唔到主流聽眾認同
只希望佢頂得住唔使奶到盡跟手北上搵食,頂多都係俾蛋記迫啃再出發呢啲豬頭骨嚟換取有得繼續做自己音樂,然後可以完到個bloody project唔使腰斬
我唔係好熟Vincy,但係佢之前係有北上搵過真銀
應該係阿媽身體唔舒服先無再長時間上去 (?)
有無Fans可以講吓
我講我主觀感受fans唔好介意
泳兒唱歌唔係唔好聽,但聲尖太高音,有點刺耳,知佢好努力,但聲底對佢入唔入屋始終有影響
對我嚟講佢黃唔黃無大影響,覺得依家香港唔再咁睇重呢樣,張敬軒mirror日日比連登仔話奶共添啦 ……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞