調查指英國年青人最愛食中餐和Pizza

240 回覆
110 Like 31 Dislike
jm9
香港一撚樣
好撚污糟
wagamama yakisoba 唔算伏啦。
唔好咁武斷先
而家茶記啲牛河的確係淡口左
以前細個食係成碟油淋淋又深豉油啡色
而家個啲又痴河又淡色又炒唔勻
落少左好多豉油
食落無味
自己蒸甲殼好難整到外面酒樓既味道
同埋蒸野主要係食返食材鮮味
啲鬼佬食左幾千年濃味野邊會慣
佢地係咪當risotto咁食
只係個汁用佢地眼中既日式煮
都係屎一舊
咁肯定你味覺有問題
點解移咗民仲要聽連登仔指點
咪香港茶餐廳咁上下。
去過日本咁多次做比較wagamama 啲 yakisoba 真係唔算伏。
又唔好一碌鳩打一船人 其實香港窮人都係食垃圾大
大把法國西班牙人嚟英國做野
海鮮鴨乜嘢嚟個名好獵奇
中國文化乜都可以屌,唯獨美食文化算係世界數一數二
我食fish and chips已經投降
屌你老尾多油到

但係隔離個阿婆仲可以加一大pat醬食得哂
香港食野最大缺點係無本地生產
乜都要入口,新鮮都擺到唔新鮮
鬼佬食開炸野芝士做屋企飯,就好似我地食開屋企餸都唔會同人地講自己鍾意蒸雞嫁,最少都講出街先食到既乾炒牛河喇
佢地所謂好食既中餐其實只係識 濃油赤醬、近上海菜果d勁甜勁油既菜 豬扒粗炒,一係就咕嚕肉
仲有crispy aromatic duck
我估係用hoisin醬整的鴨
李錦記鬼佬版有hoisin sauce
美國果D咪又係落一大pat糖漿
philadelphia roll直頭落埋芝士係入面
有一次係美國叫左碟义燒
頂,係sweet and sour sauce 浸住既
關咩事咧,一直公認世界三大菜係中菜印度菜法國菜,中餐又唔係中共發明點解要反中餐?而且好多鬼佬外賣都會叫中餐/壽司 etc,呢個其實係全球貿易化嘅結果就係好多文化交流同互相影響,關美食沙漠咩事?香港被稱為美食天堂咪一樣多中餐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞