調查指英國年青人最愛食中餐和Pizza

240 回覆
110 Like 31 Dislike
泰晤士電台(Times Radio)委託YouGov進行一項民調,調查最受英國人歡迎的外賣類別。結果顯示炸魚薯條不再是25歲以下年輕人的首選,其中只有7%的年輕人首選為炸魚薯條,18-24 歲年輕人偏愛中餐和Pizza。

不過較年長者仍然十分喜愛炸魚薯條,25歲至49歲群體有1成人視為首選,50歲至64歲群體更有22%視為首選。而25-49 歲的人中有 10% 選擇外賣,50-64 歲的人中有 22% 選擇了外賣。

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11118165/Younger-Britons-likely-pick-fish-chips-favourite-takeaway-poll-reveals.html

https://www.thetimes.co.uk/article/fish-and-chips-survey-only-7-of-young-people-say-it-s-their-favourite-bvgw0vm66

證明中餐有市場,香港人可以大膽試,唔好信有班KOL講開食中餐=有問題,唔融入社會。
加唔加🍍
美食沙漠好難中餐輸
中餐關香港人咩事 香港人只食港餐
樓主五毛 拉
英國年青人食開屎
我敢講 求其喺香港搵個師奶 去英國煮嘢食都好過大部份local亞洲餐廳
係咪食麵計埋Chinese takeaway咋
有邊個歐洲國家唔係 pizza sushi wok?
炸大腸
咁又未必 不過人地呀媽特別識煮野食
共通點係平
啲中餐係serve local口味
英國中餐叫個回鍋肉係甜既
英國chinese 啲salt and pepper 幾正其他真心餵狗都唔撚屌
中国人
啲chinese takeaway我寧願拎去tesco買意粉叮黎食都唔撚會幫襯

同屋住個意大利阿叔識得整咕嚕肉就成日當自己廚神你班撚樣umami都食唔出就話自己撚得掂亞洲菜
你哋覺得好食啫,鬼佬食中餐嗰隻口味唔同我哋,佢哋真係食開屎
唔係個個都識架
食蒸魚/甲殼類班撚樣話冇味,乜鳩都要有醬比佢地點
蒸魚唔落鼓油係無味
佢地嘅中餐十成係hoisin duck / chinken chowmein/ sweet and sour chicken/ kung po chicken呢幾類
酸甜都唔錯
梗係有落啦大哥
問題係其他asian食完lamlam脷但班鬼好似食完齋咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞