嚴選三十大最印象深刻嘅tvb劇集大結局

1001 回覆
718 Like 98 Dislike
係。對望嗰一剎那,真係百般滋味在心頭。
玉瑩同爾淳爭鬥左咁耐,一直都覺得對方係一個為求目的,不擇手段嘅賤人。但係正正係呢一刻,大家反而心意互通,選擇左「愛」。為左自己心愛嘅人,寧願放棄一切。
無需長篇大論,無需矯揉造作,二人只係一個眼神,已經一切盡在不言中。呢個世界上,係此時此刻,能夠明白自己,同自己懷住同一份心意嘅,正正就係自己一直爭鬥嘅死對頭。
所以直到玉瑩被罰禁足,回去宮房之時,爾淳望到佢,都無再多發一言,無再冷嘲熱諷,只係默默咁沉思。
題外話,其實好慶幸金枝係由男人編導出黎。所以節奏係好明快,好多位都係好「男人」。除左啲主角係女人之外,所有劇情走向(偏理性 有邏輯)都係好「男性化」,無乜啲女人劇常見嘅潑婦罵街、掌刮、無理取鬧嘅橋段。
師兄你講得好好啊
其實四個女主角既劇都好罕見都好難handle
我記得佢地一集裡面四個都分得好平均
先可以令觀眾好了解角色
以致睇到中後期唔係太多多餘對白
一個眼神都可以蘊含好多對白
豹哥個角色好搶戲 同埋係近年少有佢做又唔鳩又真係好睇嘅角色
識玩 有無圖
好正 連過場都咁好睇
刑2
呢套完全被低估
觀眾認為本劇開首以喜劇形式推進劇情發展,難以接受最終的悲慘結局。後來,通訊局與無綫合共接獲九宗投訴指結局太悲慘,沒有大團圓結局,其中無綫接到六個電郵和一個電話投訴此事。

老外嘅精最後都係流傳咗喺到
細個睇咩都好笑㗎啦
睇米奇妙妙屋都笑得出
仲有前一晚 三個貴人都訓唔著 拍得好好
安茜:今晚係唔會有人訓得著架
因為過左今晚之後 只會有人輸 根本唔會有任何人贏
https://youtu.be/-cTgaXqqA3s
岑珈其
楊怡呢個角色佢做得幾有feel
佢大陸妹真係唔太ok,主要係個人唔夠靚加埋角色設定問題,我印象中原著宋玉致唔係好講嘢,而且一定唔係癲婆類型
超撚高汁
「只會有人輸,根本唔會有人贏」
呢啲台詞,真係經典

好慨嘆之後TBB得返梅小青呢啲拍埋宮心計之類嘅垃圾
嘉琪bb
或者你可以想像下 當你聽人講緊啲好感性嘅說話 突然間隔籬房有班細路仔好大聲咁唱Let It Go 就算嗰條友講得再慘再賺人熱淚都好 你都係會覺得呢個場面好搞笑 情況就係咁
睇到一二三名嘅劇就覺得好唏噓
tvb已經真係無可能拍得返咁好睇嘅劇
真係好睇
其實呢套唔帶住個腦睇係ok
幼齡向喜劇最少真係好輕鬆
所以我一陣都諗唔明
tvb拍左一套令大家咁多年都未能忘記既經典清宮劇
明明已經好撚靚好完美
點解會過幾年後拍埋d仆街爛到透既乜鳩萬凰之王
劇本差演技差造型浮誇d景又柒
仲有熱氣球
命中注定
呢套benz雄同阿旺做父子做得好好
最尾就算重篷見番面都無好老土要大團圓結局
不過秦煌行出嚟嗰下好好笑
從開始那天跟著你一起
太高汁,陳豪型到核爆,黃德斌林寶怡都算係神級演出
戚生啲選角好撚堅,金枝玉葉、火舞黃沙、珠光寶氣、天與地,我記得後面仲有套乜鳩,好似有秋官,兩個字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞