嚴選三十大最印象深刻嘅tvb劇集大結局

1001 回覆
718 Like 98 Dislike
當年反應太好
所以已經有兩個結局拍好
當年搞左個生死結局投票
比人選擇要生定死
當然係好結局大勝
但最後正劇照播sad ending
播完就夾硬插新結局落去當番外篇播埋
重播都係播番正劇sad ending
只不過因為唔連貫
所以連續播過兩套一次之後
兩套劇無再安排一齊重播
叫人在遠方蟬沒有和唱
真人黎姿真係大過Ada
但嗰個位真係膠左
極冷門:無業樓民

細個睇以為劉松仁同伍詠薇經歷咁多最後會一齊,點知兩個對望微笑擦身而過(類似),對當時𡃁仔嘅我極為震撼

依家諗返真係好過happy ending,起碼我會記得
呢到真係睇到喊 瑤瑤好慘
唔係補拍黎
應該只係陳玉蓮回憶
開頭近既shot影佢地一齊海邊散步
拉番wide shot其實得陳玉蓮一個
隱喻Jack哥永留係佢心入面
無錯
因為佢角色花名就長腳蟹
要泳衣長腿又有
要型格長boot又有
有睇 好深刻
細個睇第一個故仔勁恐怖
陳錦鴻唔拍
阿英啲嚴選post先係最撚好睇
威左全套劇既馬大將軍
竟然衰喺個癲婆手上
我都有類似經歷
都係默書成績差俾老豆屌
但係我嗰陣係播梗大冬瓜
梗住我俾老豆一路屌一路喺度忍笑
呢套真係好睇,故事完整,對白有意思
係楊明影衰晒
https://youtu.be/6xv_FNI54ic
最經典係呢幕。如果比著大陸拍,或者改去而家拍,一定變左長篇大論,矯揉造作,加一大堆廢話。
但係當年周戚只係用左「皇后座前,玉瑩 爾淳一個對望」,就已經Conclude左成件事。無需廢話連編、不用淚流滿面,但係一路有追開套劇,有了解過玉瑩同爾淳佢地嘅心路歷程,只要一個眼神對望,就已經體會到佢地嘅內心想法。
呢啲先係高明嘅劇本同拍攝手法。以後係絕對唔會再係港劇見到。
其實為拍而拍
丁蟹彈1000點平倉都唔使輸
係都要寫佢地彈二三千點都唔平倉
咪叫佢Ada 又諗返起你對Ada唔好咩
但同時高班過所有宮鬥劇
支那嗰啲淨係識得鬥、要鬥贏,無咁有靈魂同嗰份身不由己同時渴求自由嘅唏噓
呢個勁普通wo你排名有冇分先後?
其實好多都唔算得上係印象深刻,唔使三十大咁多
呢套係我心目中最好既tvb劇沒有之一
咁多年都係咁覺得

四個女主角都冇忠奸之分
每個人都有優點弱點

如妃位高權重鬥得過皇后但架不住爾淳陷害失寵
失寵就有孔武既溫暖 得寵就要失去個女同埋孔武既溫存
後來就犧牲自己既自由去成全佢地

安茜就擁有大智慧但命運多舛
最重視既嫲嫲係佢臨出宮就俾害死
因為執念要犧牲愛情留係宮中報復
但後來後悔已經黎唔切
大結局保護爾淳都死埋

爾淳表面上係最好命最多優點既果個
有姐姐既愛錫 有打遍天下無敵手既宮鬥技巧
但實質佢乜嘢想要既嘢都得唔到 包括最想要既孫大人
最後窮得只剩下條命 同埋個不愛既男人既骨肉

玉瑩我成日覺得 呢個角色真係最矛盾
其實佢得到既劇本、人物描寫得都係最薄(個人認為黎姿真係演得好好)
佢最貌美如花 一生最愛阿媽
亦係全劇得到最多神助攻既人
但佢一一都出賣/失去曬
佢既智商雖然係最冇果個
但佢「絕情」既本領卻令佢竟然可以差d成為宮鬥最大贏家
最後所謂計謀敗露後 為左家族and阿媽 好淒美咁有情人死埋一齊
三人對望 大家都知咩事
仲有玉瑩同爾淳去皇后果度自首個對望又係一絕
我記得當年睇結局鄧萃雯念呢段嘢收尾
靚到我起身拍手掌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞