嚴選三十大最印象深刻嘅tvb劇集大結局

1001 回覆
718 Like 98 Dislike
仲要最後1集定尾2果集先暴走
心諗人哋第一集已經話唔鍾意佢
https://youtu.be/ZoavLGW7zDY
金枝大結局配埋呢首曲真係
有聲
當年出左一半街
反應好所以劇組有搞投票
個新版結局係玩味濃
因為玩到馬明佢地扮警訊個啲呼籲
勸阻個司機唔好開車
避免意外
所以玩到盡一盡
個新版搵波比做埋司機
臨尾一齊係鏡頭前面yeah去玩到盡
不過播出街又係sad ending做正劇closing
嚴格黎講
佢係播大結局前已經有兩個版本係手
而唔係棟篤神探咁俾人插到飛起
事後再補飛後製新結局
去到最尾 大家有得走梗係走
安茜都話 呢個四面被紅牆圍住既鬼地方 裏面只有冤魂同埋仇恨
咁就會變左垃圾
依家呢套拍得太好
呢套口碑超好
大陸大部分宮鬥劇只係好似打機咁
用盡外掛 開行turbo主角光環打贏登頂
睇得觀眾爽丫丫就係好劇
後尾真係得一套如懿傳個劇本立意冇用呢招
笑死 TVB藝人有9條命
呢套個結局真心on9,好突然咁暴走
最衰係吳奇隆無啦啦唔做, 原本係應該羅嘉良同埋古天樂一齊合作
其實最奇怪既係
你一套笑片結尾黎be係咩玩法?
大陸嗰啲其實多數都係形似而失去金枝最重要嘅神膸。
大陸嗰啲大部份都係寫一個(傻白甜)女主角入宮,而其他女人都係壞人。主角點樣打怪升級最後成為皇帝身邊唯一寵妃,睥睨眾生,自鳴得意嘅鳩劇。又或者好似鹽Hai攻略嗰種古代版 霸道總裁愛上我 嘅鬧劇,九唔搭八。
佢地無一套似金枝,全部都肯定唔係同一個阿媽生,只係成班野仔。
另外值得一提嘅係金枝啲轉場都好有意思
啲鏡頭正到連呢啲小細節都咁用心
頭五有分其他你當遺珠睇都得㗎
真神劇
當年睇到返轉頭個下覺得極震撼
就咁睇呢堆圖已經想喊
然閪攻略 垃圾中既垃圾
大提琴個前奏畫龍點睛!
Tvb啲主題曲插曲好多都係神級
如果係呢兩年喺viutv播肯定紅到仆街 大讚到癲
當晚播嗰陣我都有睇 印象幾深因為實在死得太戇鳩
好似俾人插完仲拖左好耐先死同嗰個韓國漫畫有得揮
最可惜陳慧珊拍到一半病咗
本身helen係女主角佢同阿tim係一對㗎
第二部無啦啦整個穎欣孖生姊妹出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞