日本妹係麻雀比賽食13么

912 回覆
464 Like 13 Dislike
佢已經13面 但有個風險係對面條女已經副露 日麻係好強調門清嘅麻雀 上/碰得其實都好接近成形 自己因為國士 係冇可能防守 就算13面都有風險比雞糊截

反正都冇得郁 不如立直等人落車 冇諗過條女居然可以為咗雞糊而出銃

如果聽一面就好少立直 因為有防守嘅空間 可以隨時換牌又保持叫糊
講得幾勁都冇用食到先係王道
我真係好少聽女仔會有興趣打日麻
呢個係事實 我身邊識打日麻嘅全仔 當然我sample size細 但你可以搵下統計 日麻玩家數一定係男>>>>>>女
全世界所有mind games都係男性佔極大比例
日麻絕對係mind game一種 比起所謂三番牌嘅腦汁真係差好遠 我真係好憎香港三番牌 無聊又侮辱智商
叫十三飛真係好難
因為正常做十三么前面都多數入多隻么牌
主要係機會成本問題
香港三番牌呢D最低賤嘅玩法 對於門清幾乎係完全冇獎勵 而且又因為牌種太少 個個都冇腦上碰做一色牌

你手上有做九子嘅機會 但因為唔夠人快 你都會被逼轉車做清一色

日麻就唔同 基本上除咗速戰速決(領先者想快d打完/莊家想冧莊/閒家見莊家連咗好多鋪想斷/有好多隻dora或其他原因鋪牌已經夠大) 係極少會放棄門清 所以做牌嘅時間會耐D 先至多D空間做呢D大牌
唔到唔服, 佢運氣超強
今次最強戰 無振國士無雙十三面
又試過比賽食到九蓮寶燈
麻雀活動佢隊友西太郎立直後出沖俾佢食到國士無雙
咁如果淨叫一飛雞糊,中期場上無咩動靜嘅情況下又立唔立好?成日覺得呢個位好尷尬
我要幫我新抱報仇
三萬無雙呀屌你
個頭好型, 40黎講算係咁
仲要考慮場數/點差/名次

不過若果親家好型聽牌,如果冇乜改良空間通常我都即reach
你叫得雞糊即係寶牌係晒人地到, 人地追立你1000佢滿貫, 風險太大
睇手牌有冇變大既可能, 例如456可能摸紅5, 三色等等
手牌有冇可能變好型聽牌? 例如你24叫卡窿3, 摸5就叫36

個人覺得早巡可立, 中巡不了
同埋中巡都叫一飛可能要諗諗牌章, 例如126778, 打7等3
係咪有規定唔比花章?影響觀眾可觀性?
成個嬸嬸樣
感覺佢著制服時問題特別嚴重, 櫻花有段片要佢跟住岡田跳30秒舞做運動真係笑到仆街
Cosplay比卡超個樣幾精神
如果諗混/純全 出面2 3 萬都打左好多隻 仲要岡田自己早巡都有打過2 3 萬 可能覺得隻一萬都搏得過掛
就算係國士都係1/13 點知係13面聽
有冇日麻谷可以join吓
日麻個牌型 九寶蓮燈就係咁

呢個牌型摸1-9都食得

日麻就役滿(爆棚意思)

如果打5萬 就唔係呢個牌型,只係普通清一色
總之都係要食到9萬先係九蓮寶燈
輸個條女有冇寫真
係唔係一定要1112345678999咁叫糊先計
呢個係基本條件 仲要門前清加自摸先得
如果我
234上
567上
789上
最後自己自模有埋11199

牌面上都係九子連環
咁計唔計
唔計
要門前清,即係指唔俾上牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞