日本妹係麻雀比賽食13么

912 回覆
464 Like 13 Dislike
一直都覺得廣東牌太嘈
唔知有乜好
緊係唔立啦 國士牌河本身就好明顯
你一立人地知你叫糊就必定全棄

雖然係會增加自摸機會
但係本來有手咁大既牌 自摸定食出都係好滿意既結果嚟
再者立左又唔會加點數
姐係白白浪費左一千點減左自己食人地既機會

傻仔先會做
有冇話點解?最多都係罰點數棒,可以當偷人雞咁
咪傻啦 國士牌河咁明顯 打得多既 基本上頭3隻已經差唔多知佢做國士
仲立直想人防守?

人地就係防你副國士
所以立直絕對惡手
靚女mk仔唔奇
奇在食埋d奇牌
有打開都知d奇牌係要特登去做
eg見人係呢d youtube 片到食九連寶燈
職業選手應該係選擇易又高點數既糊黎食

不過見人話有睇開呢d比賽
咁應該唔會做戲既
只係第一個感覺似做戲咁
其實好少食 食左先有人剪姐 剪多井果d係咁食埋d普通野都唔會有人睇
大比賽通常罰8000流局
因為唔係清一色 混一色就係對對 仲睇牌河 會更加無聊
點set都會有漏洞嘅
如果all last我係top head緊一萬分
有人牌面滿貫,咁我即刻詐糊咪贏

不過打得職業唔會做呢啲cheap嘢掛
咁無體育精神實被人杯
國立直 其他人點都落車啦
咁樣係為咗防止出銃
立直咗唔可以轉章
真係反影到日本人守規矩既性格
廣東牌如果有咁既規矩實比人無視
我咁睇 役滿牌入面國士最易俾人知俾人防 老實講立唔立直分別都不大 掉轉睇 唔立直望一望佢河牌都大慨估到 當然唔立係好過立 起碼有選擇棄糊全防守
但係立左肯定等食 逼三家防守牌高機率棄糊唔打得么九
係佢排緊第二嘅情況 可能攪亂局有著數 分分鐘排第一嘅出銃俾第三第四嘅佢就追到
個人睇法呢個情況無振國士13面立直無咩問題
首先自摸食糊個機率好高
本身高水平對局一定會提防暗聽 國士河牌仲要咁明顯
佢地係職業選手一定有諗過呢個可能性 就算暗聽都唔易食

最主要我覺得似係想逼一啲已經叫緊糊嘅細牌棄糊 防止斷佢鋪役滿
因為瑞原已經副露咗 捨牌都似叫緊糊/一向聽
女流我覺得仲田食得最多呢啲細牌
冤家牌咪輸得甘囉
比你摸到就差一隻叫清一色
有人立直你棄唔棄 ?
而家十三面聽,本身就好易自摸食出
用1000分迫3家棄牌
破壞對面牌型,其實幾值得
佢大大減少左入地食先既機會
咪又係變相增加自己自摸食出既機率

所以兩睇
佢十三面聽,基本上全台都要跟佢玩
以呢埸黎計 么九牌立唔立都應該好難出咖啦
但如果立直 其實唔止么九牌 23呢D都好難出
因為除咗防國士 仲要防埋全帶七對呢D
但唔立直的話 其他人確實有機會會衝23呢D
衝到之後有細牌流咗國士 你仲得不常失
真 就算睇河牌估到國緊
13面聽隨便都自摸, 你棄糊收埋D么九仲好
有時命生成ching唔好太介懷
13飛自摸機會都好大
老閪都立啦

叫一飛就暗聽正路
純粹要睇振聽啫
咁點解要立直manner?
強逼落車
純文字討論?
根本係2種遊戲來
好似同一副啤牌玩鋤大D同13張咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞