已移民既社運KOL 批鬥移英港人搞中秋晚會

89 回覆
20 Like 81 Dislike
熱狗移左民都做共諜
唔會信藍絲同抄狗
你地可能冇接觸過呢啲勢力
但我有
而家玩緊公權力嚟屈鳩我,所以叫我信佢地係妄想嚟
原來移民R喺佢個page 回應左我, 咁我唯有貼番佢既回應再回應 (我就建議番移民R開個連登戶口喺度回應番會仲好)

第一幅圖就話本將有邏輯謬誤
中秋節有港人組織搞下中秋巿集凝聚下香港人本身就好正常,例如呢個有港僑協會支持既活動
但佢就第一時間表演左乜野叫strawman fallacy,佢就話我用港僑支持既活動去演繹活動冇問題係邏輯謬誤,但識中文既都知我指既正常係中秋節搞番中秋活動(唔通你中秋節你走去食糉咩?),港僑支持只係factual description,就算成句變左中秋節有港人組織搞下中秋巿集凝聚下香港人本身就好正常,例如呢個有港僑協會支持既活動 個意思都冇唔同
當然如果移民R 要指控呢個活動有問題既話,佢就要運用佢既獨立思考能力提出理據而唔係一句PTSD就過骨(註:獨立思考呢樣野本將不嬲好認同,不過本將建議移民R 可以拜讀下Irving M. Copi 寫既Introduction to logic 呢本書先好去講思考同邏輯)

社運界本身是非多,又有咁多瓣人,個個睇法唔同,做生意痴埋呢班友度根本please 唔晒唔同party,唔好話得罪渣家軍呢類有組織既,你得罪左好似HKPACEQLD 呢類白咭友都仆得街la
不過得罪移民R 就冇咁大件事,都係好似咁樣貼下堂姐

客觀事實612研討會就係柒,係柒到抵俾人屌,移民R 認為嗰堆問題仲係停留喺佢既個人感受同臆測,未算係一個客觀事實
舉個例子,當你指控612研討會班友受金主操控,你就起碼要用財務報表或者transaction record去證明,而唔係話佢地冇企喺你同一陣線屌個活動就話佢地受金主控制。你落街同人講身為前經濟學教授既練乙錚要淪落到俾地產佬操控只會俾人恥笑你,佢真係咁恨錢既話一早學雷鼎鳴投共仲好做la
至於貼堂既野我上一個reply 已經舉左例子

無人會阻止你既評論係係對人不對事

點解大家冇再狙撃?因為你堆個人感受同臆測仲未有客觀證據支持
金主操控係好大指控,唔係喺IG Story 講兩句就係

你既IG 都話要監察金主同組織,社運糾察呢個名其實幾啱你,唔啱係你可以建議番一個
提出問題同樹敵內鬥只係一線之差,某個TG group 就問左一個問題:
梁健輝死忌一周年彭定康就出席佢個新書簽名會 (個簽名會仲要收費入場),點解移民R仲未出聲?
究竟你監察緊既係乜野人同以乜野做你既監察標準,你可以唔公開答,但請你自己清楚呢個問題
咁今次究竟係社運定港人聯誼活動
都無咩氣屌佢地
反正果班人已經變哂ptsd後援會
除咗節日賣橙賺錢外都無咩好做
五毛又亂噏廿四挑撥離間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞