未睇過高達,想睇返晒,由邊套睇起?

113 回覆
3 Like 3 Dislike
歷史戰爭味重嘅
UC紀元系列
去跟維基高達年表睇宇宙世紀
次序跟年代或播放日期都得
我建議跟播放日期,舊至新
只需要適應一次早期作畫,慢慢轉好
正史大約去到F91
海盜打後雖然同宇宙但可以當獨立
∀勉強算宇宙世紀
如果順播放次序∀彩蛋個共鳴會大D

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/GUNDAM%E7%B3%BB%E5%88%97%E4%BD%9C%E5%93%81

非UC的話
機設怪、劇情/世界觀OK:
V, AGE, G復國
機設、劇情/世界觀都OK
G機動武闘伝, W, OO, 鐵血的孤兒,

最後 Seed 係爽片
正篇雖然有D浮誇,但都叫兜到
Destiny 開始策略陰謀唔夠完善,開始兜唔番
之後外傳變埋超級系
睇00先
識睇一定睇鐵血第二季
睇鐵血的孤兒第一季啦,我都係睇呢套入坑
想易入坑一定seed 同00
Seed d睇到34集就當左
Uc系列可以元祖同z睇左ova ver先,但建議睇返最舊個套動畫,跟住就zz 馬反
另外08ms,口袋中的戰爭同0083都一定要睇
G w都建議睇一次
其他既睇完呢堆有心情先再補
Gundam ew
zeta
屌 睇完一季會想睇二
唔好害人
G武鬥
Gundam 00

經典 UC timeline

鍾意軍事風就睇 UC 系列,首選睇 08th MS 小隊先。
鍾意 high tech 未來嘢就睇 Gundam 00。
睇晒以上系列都重有時間淨先睇埋 Gundam Seed / Seed D。
成班都毒鳩人
梗係睇高達 THE ORIGIN
00第一季咁撚低仲要同NT一樣????
乜撚嘢on9榜嚟
睇劇情一定係0080
高達入面嘅藝術片
個排名都on99
淨係見到nt同鐵血都知個排名係引戰而且age雖然畫風幼年向但其實劇情都唔錯
叫人飛左zz 但係睇unicorn
zz 咁撚舊前半又難頂

unicorn 係鳩鳩地但新得來畫面歌都正
seed destiny世一
咪害人啦大文豪d野仲水人睇

舊機畫面同歌正,叫人睇下utube fight scene highlight咪算囉
跟返出街年份咁睇
0079 > Z > ZZ > 馬反 > 0080 > 0083 > 08ms
z 必睇,turn A都係佳作。其他TV版真係冇話必唔必睇。
00世一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞