港男苦等10年公屋!超入息上限$333突然被取消資格

230 回覆
366 Like 32 Dislike
所以咪人生失敗 數都唔識計囉
美國你違例泊車上到庭, 見你低收入唔係有心都有人情講, 呢度關咩人治事?

真正既社會係要做到法律都要講人情, 唔係你共慘黨果套, 為左自己一己私慾, 破壞規距;

而房屋署呢度, 係要你彈性處理, 超出銀碼咁小, 應該同佢解釋番超過左, 解釋到就得.

你下下一鳩渣死晒, 大把野出事, 學中國咁車傷到人罰咁重 直接車死算. 呢個係你想見到既法治?係啊 條津係咁, 好守規距啊, 咪攪到社會痴撚線囉.

下下用人治響朵唔知以為你好醒, 實情無用過腦, 人講你又講.
又唔係無屋住要瞓街
再等下
個 Q 個都遲交野、唔齊野、超入息仲要比個機會你再申訴再交野要交錯野
仲酌就成條隊要排 20 年
個個大陸有田有地有樓住公屋
幾時資產審查先可以同大陸互通 咁直頭唔起公屋都清倒條隊
要諗埋黎緊問題先得
一來何謂少
二來點處理守規則既投訴
三來點定義日後超過333 係比定唔比
唔比又比人拎呢單做例子,比既咪即係提高上限
你都識講
個低收入都要上庭,證明上庭前,所有職員都跟足指引,無因為佢收入低私自就放佢一馬
去到法庭,法官再根據情況去行使佢既酌情權

成件就係法情兼具例子,所有人都無越權,房署根足指引咪啱,佢地唔係法官
出黎出野未? 唔好講笑啦, 房署職員一定成日遇到呢d 事, 點會無計幫人拆, 平時咪又係比d 新移民上去屌幾屌就鬆手, 提埋人點樣避免.呢單野根本係房署見佢好恰, 懶係野咁渣正黎做. 欺善怕惡咪呢種.
你係唔係弱智,講緊房署無權力去自己解釋指示/條例,跟足規矩就正確做法,美國一樣香港一樣,唔好再出來柒
係慘既
大把公屋富戶啦
超333 都係超,超10000 都係超,超一萬個個又上訴?
一樣還一樣,公院冇得你唔OT,辭工食老綜咪一樣比你屌

所以好多私企抗疫基金出cash唔駛煩
似你無腦並低能多d wo
睇多d 人地d 案例先出黎吠
唔識罷工嘅咩
罷工咪冇問題囉,出少幾日糧咁先至可以攞到公屋㗎嘛
新移民係直頭無收入
你吹咩

遊戲規則都未睇熟, 講閪咩
香港不嬲都係咁玩啦

啲有錢佬玩到仔女拎到full grant 都仲得
搵會計做數啫, 呢個都係能力一種

至於新移民, 政府明比佢地, 用來溝淡香港人
啲我不理政治又唔識玩既港豬最後成為韭菜
搵社工煲大佢
房署班友懶懶閒又一日
乜都唔使做
呢啲唔會查, 一國兩制
如果佢地對待現有租戶都咁進取就好
射波囉公屋重要定ot重要
遊戲玩法係咁, 其實就梗係跟足
如果本身個規矩係OT都計埋, 咁拒絕佢係好正常
每個家庭情況同能力都有分別,

你呢種心態就係見到人地做清潔,跟住同個仔講,

唔好學佢呀,讀多d書就唔會做清潔
香港人係咁
香港法律都會
但唔好意思呢次唔係法律
係房處申請條例
人地條例寫明咁就咁
況且呢啲排得公屋都知關鍵時間架啦
大把人放定no paid leave甚至辭職添啦
咁想問你超幾多應該放
幾多先唔應該呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞