港男苦等10年公屋!超入息上限$333突然被取消資格

230 回覆
366 Like 32 Dislike
On9 你唔加班咪得 排得公屋 自己好心計下數啦
條友仲遲啲拉埋個大陸老婆落黎 50幾歲聚大陸女人 幾十年後咪又係廢老 俾大陸老婆踢走 搶走間公屋
加班緊係計埋啦
如果唔係,以後人人都話加班,唔通又唔計?

以後香港都係會有疫情,加班真係會變做常規架wo,點解會唔係常規先
排到個no. 差唔多個2年就換過份工
搵少左但安全d
支持李先生以合法方式抗爭到底
你老母比狗屌啊, 屌到一地都係水, 屌到佢流埋口水啊, 夠暴力未?
果三舊幾水都冇情講
啲支那人就係唔係都俾

屌你老母啦
收樓前半年會叫你查入息
果陣唔拿拿林唔做野都on9
如果ot錢又唔計,咁好多人又走出黎話低薪嗰份都無過,係老世個個月迫開ot,凸咗少少ot錢唔應該取消佢地申請
個人太勤力了 唔符合住公屋既資格
佢有冇反省下? 仲好意思上東張西望 有冇搞錯
如果佢係排特快隊上樓,佢會同你講入息唔可以超過,一超過就立即取消資格,唔同正常隊咁有半年後整靚條數再審查既玩法
唔好blame the victim啦,唔係個個人都好似你咁叻
好似no pay leave 都會照計
即係你一年入面就算有半年係NPL都會照當你係平時個底薪有收入
所以係真係完全唔得揀
房署蔡小姐做唔到抗疫醫護既堅強後盾,應該即時革職,藉以告訴公務員,拖防疫後腿,沒有好下場!
李嘉誠:46年沒拿過薪水,每年只拿5000元港幣
誠哥先最識玩財技申請公屋
超小小就可以通融? 咁set個限額做乜
遊戲規則係咁
派公屋見一次主任
簽約要再見一次主任確認收入資格

好明顯佢自己戇鳩
以為派到就大安旨意 無再理收入
所以過唔到最後嗰關
傻鳩黎
你多一蚊都係多架啦
好心就睇清楚個限額自己執好就唔洗咁慘
呢D擺明懶鳩就輸一世
同意呀 工資本身法例有定義 唔知房署有冇另外define啦
如果呢個豪比佢 地產狗保險狗嘈commission唔係固定收入又豪唔豪比佢
個上限定出黎 超一蚊都係超啦

不過香港d公屋都係唔係比香港人住架啦
除非拖個老人家 正正常常點會唔過個入息啫
好蠢
以前讀書果陣要去學資處到交文件(掟落個收集箱到)
我會拍片影低哂自己疊野上面寫左既名同編號 然後掟入去個過程都錄低哂 確保我真係入左箱
美麗新XG係無情無法無理
佢似分戶之嘛
NPL 唔計.因為你上報薪金唔固定.佢會用6個月平均數.當你每月限額10k你有4個月搵11k. 2個月8大就會岩岩好唔過.只有花紅同13個月糧先會平均12個月計.每月人工係用6個月平均數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞