英國 LIHKG 單車JJ

590 回覆
56 Like 18 Dislike
都係唔好
d feedback 好麻麻
https://www.ebay.co.uk/itm/314038703758

留意下ebay/ fb market place /鄰居路邊
我一架係鄰居搬屋出讓,另一架喺街執
不過 ebay 如果面交小心 d
有聽過係會搶錢
幾廿鎊都搶
英國生活水深火熱

不過真,太貴嘅嘢都唔會面交
60鎊嘅嘢我只帶40鎊,再講價
搶野咁緊要,我都試過交收我啲拆出黎既brompton parts, 安全冇事
我倫敦南出沒多。巴打平時踩開幾遠?
安全地方安全,治安差地方危險

儘量約車站前/ 超市/ 商場門口/ 多人地方交收囉
約警局門口交都得

住附近交你熟嗰區應該ok
樓主可以pin:

倫敦踩單車返工十年同事貼士:

裝備:頭盔、反光背心(有人會寫埋姓氏同住址postcode喺背心)、輕便防水外套

常備工具:tyre levers、士巴拿、六角匙、士啤內軚

十月開始天黑時間長,裝前後燈

如何鎖單車:

泊好車後:
燈、電話架、quick release saddle最好拎走

Quick release saddle/ 前後轆可以改做fixed bolts, 無咁易畀人偷
我諗起一樣野唔知有冇wow到,就係原來係英國買單車,前後break同係香港買係調轉既,香港係左前右後,英國係左後右前
我都係西南附近踩多
本身想約朋友曼踩去倫敦 (分 2 日)
不過最後大家齊齊中 covid 未做
u?
咁厲害?我係倫敦市內踩,好少跨市。我踩開25 miles 左右唔係好遠
羡慕,想問你係點搵路搵方向?
我冇乜方向感,如果單靠Google Map 佢有時會比條錯既導航,例如踩上山

求教
好少用 Google Map
同 Strava 同 komoot 多,都算 ok 準,同埋出發前會自己望望 Google map street view d key point 位, 例如邊度過橋等等
你邊邊踩多?
我都暫時未試過跨市
所以都係想試 only
香港見 hea 踩 100km 都頂得順
呢個距離夠 London 去到 Brighton lu~
有冇e bike推介
Budget?
想買部單車City 代步, 係邊買會平?
1500左右
Santander Bike

話時話如果踩迴旋處有咩技巧?
同埋如果直佢嗰陣時貼住黃條踩,要轉右嘅話應該點做?
打手號好緊要
如果有打手號係咪大晒?
Highway Code年頭update咗
單車人士覺得靠左唔安全係可以踩中間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞