交唔到租,唯有同死對頭一齊住(2)

619 回覆
80 Like 9 Dislike
見到咁多回覆以為有文
唔係真係出到文
可唔可以唔好俾假希望我
真係寫緊落完堂再寫 等等
(49.1)

對話戞然而止。

冬季的馬路上行人匆匆,風呼呼地吹著,四周格外冷清。

不過一會,鍾文傑捧著兩杯奶茶從店舖走出來,仰起頭看著天空,若有所思。

滿眼皆是烏雲,讓他想起了不久前下著雨的某一天,某人站在窗戶前擦頭髮的畫面。

陳凱婷剛才的反應引發了他的思考。

他又不是甚麼後知後覺的情場新手,對方有甚麼異樣他自然一早便察覺到了。

尤其是那一天她突然牽上來的那一下……
鍾文傑下意識收緊雙手。

難道他的手真的很涼嗎?

結果下一秒珍珠奶茶的包裝便和手心撞了個滿懷。

冷得他倒抽一口涼氣。

他是瘋了吧??為甚麼他會滿腦子都想著陳凱婷???

要說鍾文傑很多事情都不太上心,他這輩子理智斷弦的次數屈指可數,上一次可能要追溯到中學時,和陳凱婷打架……

哦,這樣想起來,他好像整個人生裡發瘋的原因八九不離十都是因為陳凱婷。

如果將陳凱婷的所有故事從腦海中刪除,鍾文傑的記憶會像被毛毛蟲咬過的樹葉,坑坑窪窪,斷斷續續。

即管鬧騰得很,他喜歡他們一直以來的相處方式。大概是在雞飛狗走中隱隱約約期待著會有好的變化,卻又懼怕會有不好的變化。

期待與懼怕相互拉扯,是他舉棋不定的最大原因。
第一!
要主動點嗎?

她那天又是甚麼意思?

腦中的想法千變萬化,又一陣風在耳邊吹過,他忽然心頭一熱,掏出電話又開始找陳凱婷。

——做緊咩呢?

——關你咩事呢毒撚。

意料之內的回應。

可這一次,鍾文傑選擇實話實說。

——冇,我好似真係有啲掛住你。
由今日開始停更,再更的話會再通知。

喺度講返句對唔住先,例如拖更、俾假希望人、愈寫愈短等等……
但我最近真係寫唔出愛情故事,每一次諗住落筆嘅時候都覺得好似自虐咁,甚至而家都唔係好敢再上連登。因為你哋話失望嘅同時我都好唔開心,但又無能為力同埋想逃避。

個故事無論點都會完,但我需要一段時間去休息吓先,之後應該會儲稿儲到差唔多結局先咁再更新。

最後再講多次對唔住,同埋多謝一路以嚟有睇呢個故嘅人。
G持
比心機返學先啦 有靈感先再寫
多謝你
有文就推

寫唔出就係寫唔出 再迫自己寫 出嚟啲質素都唔方好
等到ready好先寫啲好嘢出嚟囉
我哋等你吖
加油
我地願意等你
支持
等你
等你
支持我屎
支持樓主唞吓去休息吓
期待之後樓主復出更文
樓主大哥我返嚟了
一排冇入嚟,諗住儲夠文先睇點知原來已經停咗
等你返嚟啦
點都要講句 屌你老母
不過都要你有靈感先得既
加油加油
撐妳!等妳有心情再回來,最多重溫再睇
到時妳若覺得不好意思那就幫手重甜益下讀者吧!
加油!等妳回來!
等你呀!唔好咁大壓力🐥💩💩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞