返大公司係咪好有優越感

176 回覆
51 Like 577 Dislike
Ibank起薪分分鐘高過其他行業senior manager
做乜鳩,我一開始咪講撚左大公司低層有機會高人工個中小企所謂manager
個自己上面話 「人地就係討論緊大公司低級工優越過細公司」

我咪講返人工唔識分你有無優越感囉,你想點撚樣
咁你hr 就要同返hr比啦,我地talent acquisition 個中層就5萬到啦AVP位
冇沖突wo

樓主問返大公司係咪有優越感,我嘛反駁佢只係睇title同人工囉

如果係同職位既話係人都知大公司實有著數架
咁又唔係wo 大細都做過 大真心好啲
冇沖突wo

樓主問返大公司係咪有優越感,我嘛反駁佢只係睇title同人工囉

如果係同職位既話係人都知大公司實有著數架
細公司都要睇下幾細
成間公司如果得幾個人既話,係人都知經理只係掛名,實際上分分鐘要做埋倒垃圾
我當你中小企manager,我諗都係做得野既人,

你要話比較,拎人地大公司做clerk ,或者保安,(我地影印同派信都有department,我諗你係指佢),都係d唔洗點讀書都有得做),咁你要咁樣去比較優越感,咁我諗你人U grad點都優越過人地純粹打份工做下support 既

但如果淨係比較埋位做野既,我地之前請緊associate 就7皮budget, 咁睇你點睇優越感了
返緊果d工都唔會同人講自己做緊大公司,或暫響朵啦,唔驚俾人買多句穿煲咩,咁都係討論範圍
小弟無知,想知道一入職無需經驗就咁高人工既工作,請既係咩人,需要咩學歷同才能

係咪expect你一返工就可以埋位做野
Title 呢d 浮雲黎,最緊要睇人工,不過大公司入職analysts 應該拍得住中小企manager, 當然要define 中小企啦
咁當然係睇人工啦,如果掃街有五萬我仆住去
你自己出水炸
希望你朋友唔係轉去交通

驚佢直接係公司自焚
(認真mode) 其實搵幾錢,係直接同你幫公司搵到/慳到幾多錢掛勾
即係假如某function咁計,outsource 做要 5mil,咁Finance 計完發覺請條友8皮返黎做仲有著數,就開8萬

搵清潔公司都唔洗唔係5萬既時候,呢個人工都係無乜可能,可能俾5萬你掃哂幾層垃圾,再清潔枱面,消毒抹埋電話,不過咁就擺明搵你笨
咪係

果d工又唔使degree,唔會攞佢地黎講啦
Associate 要幾年經驗,analyst 就fresh grad / 1-2年啦
投行IBD /private equity/asset management/mutual funds 都會有呢d價

Sorry,大行I bank啲 hr analyst應該都30k+
做細公司既人最鍾意咁樣講你有料既晨早俾agent r左去大公司升職加薪啦
咪就係 剩係講hr ,細公司睇local , 大公司升到最頂睇regional global, 人地掂d cross border 野你細間做親都local 生意,咁都叫工作能力未必一樣
負評嘅係咪曲直都分唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞