返大公司係咪好有優越感

176 回覆
51 Like 577 Dislike
如果以賺錢能力嚟對比,同一工種同一職位,大公司係有絕對優越。

不過講工作能力就未必一定。見過好多大公司做完之後去啲中小型做管理層,原來佢哋乜柒都唔識,只係因為外國名牌大學畢業同埋喺大公司做過。

可能語言能力同埋社交技巧好,幫老闆含到雪雪聲呃份糧。但唔係sales team,又無technical knowledge ,真係唔知請佢哋黎做咩。
咁撚極端,啫係做個manager 聲大大同人講自己人工高過人地派信reception 呀 corporate ranking 黎講細公司analyst 真係高過你所謂manager都唔奇, 不過你呢d大公司門口都未入過我真係唔識同你分析

優唔優越咁個人既野我唔識comment
Exactly
蘋果電話仔?
講真,title無乜實際bargaining power
識人大公司做15+年都仲係VP
有人大公司做第5年已經升到上director 年入2M+,想轉公司但出面無一間俾到呢個人工
2M+仲轉工?
其實睇行業

做lab 果d 一世都低人工 但佢公司唔係細

銀行就薪優糧準福利多

保險 AA狗就。。。
好多部門管理層都唔洗識做,睇重你既就係社交技巧同語言能力。

成日聽人講,你做野咁叻咁繼續留係果個位做囉
做咗幾間大公司
其實啲文化都係綁手綁腳

下一份工想入啲細house 自由啲又冇咁唔舒服
大公司大把人工低啦
係啊
管理層重點就係識管理同對外
但如果連自己部門做緊嘅嘢都唔理解,咁真係好on9
咪又係打份奴隸工
又係既,最起碼要知道基本運作點樣

我見我部門既阿頭,佢唔係唔知,但係個人一上到果個位心理就開始變態,係要將所有野搞到好撚複雜好撚難搞,總之你返工時間冇停手佢就最開心
我都想入嗰幾千人嘅細公司呀
我做政府 最大機構
我喺JP Morgan洗廁所都覺得自己威過D細行ibanker
條友之前開過po,如果冇吹水仲要係幾高層下
跨國企業營業部經理
但銀行m同vp 人工都高喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞