返大公司係咪好有優越感

176 回覆
51 Like 577 Dislike
睇行業
銀行都係阿豬阿狗都manager vp
如果你覺得中環大公司d人高尚係因為杯Starbucks,咁都幾膚淺
低級人士係指analyst?associate?
Analyst 咪文員仔囉做乜鳩

Analyst > associate > AVP

唔係話咩,但自暴其短真係好咩?
咪又係打工
唔熟大公司,但係講緊最基層果堆都可以有幾萬蚊一個月?大公司一個基層拍得住細公司一個中層? 有冇咁誇張

你做勞動工?
福利同花紅都差幾皮啦
我果間低級人士, associate benchmark 就7皮幾,有無優越感就睇人
社會垃圾飲starbuck都冇錢係咁
你見d人lunch 都纜住個職員證去食飯就知
掛撚住係條頸驚死無人G
你搵掃地茶水影印部比就哂氣,我講緊大家埋位電腦做野果堆,3-5萬走唔甩,我唔知細公司點樣,有幾細,未做過
Officer grade,mailing room boy 個d先算「文員仔」嘛?
話晒都係jardine restaurant group管理層唔濕都難
Clerk 乜撚野 我無話間間大公司,但我地無clerk 呢d位,如果你中小企再要同大公司d 送信、影印、秘書仔比較,咁sorry 留高估左你
部門唔同人工又唔同,你咁大間公司實有hr啦
可能你果個部門既作用好大賺錢能力強所以就算低職位都好高人工,但唔通hr做office位都可以有幾萬蚊人工咩
我*
mailing room boy咁仲有OA,保安,茶姐仲有building物管班友
差d唔記得佢地都係人黎
DHL執倉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞