hkcc10%人升三大, hku space有三成

63 回覆
18 Like 2 Dislike
同意
我聽人講,喺2000年未有Asso之前,HD畢業生係讀四年,而且要再讀多年「榮譽文憑(Honourable Diploma)」先可以升返上大學Year 2(即係總共比直升大學讀多四年)
之後董建華推出咗Asso,HD就減到得返兩年半,而且唔使再讀Honourable Diploma就可以升返上degree Year 2。(即係總共比直升大學讀多兩年)
到咗2012年「334學制」,政府更加強逼HD再度減到得返兩年,之後就升返上degree Year 3。睇落唔使比直升大學讀耐咗,但係一來啲IVE畢業生都話兩年實在太趕,啲堂安排得密密麻麻,又冇sem break,又強制上暑sem。二來,HD/Asso畢業生升上大學Year 3,唔會所有credits都會transfer晒,大學讀起來比直升嘅更加chur。三來,好似你咁講,讀得HD/Asso就代表學生嘅基礎能力比較薄弱,理應需要多啲時間補底,但係政府宜家想催促HD/Asso學生快啲讀完四年書就出來做嘢,讀完升唔到八大UGC嘅,政府就叫你讀余仁生,重要「大發慈悲」畀NMTSS資助你,人家都未紮好根就要出來做嘢,職場上點會做得好?
另一方面,通常U-Life都係Year 1 Year 2比較輕鬆,Year 3開始chur嘅。我唔明白點解啲幸運升到上八大UGC嘅HD/Asso畢業生會選擇放棄U-Life升Year 3,而唔係升Year 1,享受返四年完整U-Life囉!
如果政府真係為學生著想嘅話,就應該將HD同Asso由兩年延長至四年,畀能力較差嘅同學有多啲時間沈浸。而大學同專上學院應該取消Senoir Year Entry機制,要求HD/Asso畢業生由返Year 1讀起(前提係政府要調整NMTSS資助資格,咪係嘅話私立院校會冇人報),畀佢哋多啲時間鞏固返喺HD/Asso期間學到嘅知識。
三大有self financial 嘅咩
我開間學校 有2個人讀 其中一個入咗3大
之後我話有50%人入到3大
副學士要全2,1先係唔合格
HKUST World Bachelor in Business盛惠一百萬
三大都有sf???
都係睇科 HKU同UST既工程同science 既senior entry 係唔洗中英3
考ielts/igcse
其實睇呢個表唔準 因為佢只會計畢業生升學率 當中有大量學生defer 或者quit 左 不過如果講到升三大 space 的確著數啲 聽講space啲grade 唔會派得太爛
降低asso hi dip升學率都係好事嚟畢竟未必有咁多學位fufill到
講笑,大把自資等緊HD Asso讀
自資唔計啦計埋嘅間間都八九成升學率
HKCC每個cohort人數多過SPACECC,加上有嘅科目唔同,所以升U比例會唔同
HKCC其中一個作用係提供親生仔比POLY同SPEED,所以HKCC升POLY或者速大人數會較多,從而壓低三大佔比
計三大人數HKCC應該同SPACE相若,甚至多少少
緊係讀太空
一樣要
IAL→nonjupas算啦
依家太空係有10個人讀 得3個畢業 其中一個入3大 之後咩33%畢業生入三大
每年至少一半quit or defer
dse考唔好唔代表真係能力較差
大把asso仔升上去之後gpa好過直升仔

同埋asso畢業生有得揀yr1定yr3 entry
鍾意享受u life嘅咪揀yr1,反之咪yr3

讀多幾多書唔代表「紮好根」,衰啲講句大學讀嘅嘢有幾多係職場上用得著
咁多人讀唔掂?
但其實都一樣係top-up degree啫?
UGC同自資,分別唔使我講
top-up都可以係ugc or自資?
ugc top up同自資top up都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞