BMW車主討論區 [ 2 ]

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
點解既 唔係窄啲咩
樣又靚啲個籠又靚啲啲
價又平啲
油又再慳啲
ecc換偈油會唔會好難約
新手想問ECC係邊?
是咪專整BM?架F30最近呔震
咩料 突然咁多人去
上網打ecc 寶馬就有
唔介意地方raw d 去龍x都好好
316 n13偈
偈油睇下嘩佬冚側邊多唔多油漬
水箱呢個 換副水箱連埋啲喉換應該解決到

利申: 呢半年有你呢啲情況 換完健康曬
G22 430i
水油兩路既野點會無得救 有錢就有得救
整油路貴唔貴?見到開始滲油了
今朝揸揸個下俾油去,跟手出左呢個句野Continue the journey at a moderate speed.
Full performance not available.
Have the problem checked by Service.
有冇巴打都試過?
要抬偈整油路好似就嚟要成皮野先整到 換冚就3000內搞掂

拎去比車房睇下咩位漏先啦
斷開逐樣壞都有啲心機搞
一次過黎曬 會想湯左佢 架車幾萬 整水油其他野去左2萬咁
留意到比較多人問二手車唔同車款有咩通病/留意地方 咁呢到盡量集中答一答下

一般黎講一部車最重要都係引擎 波箱
寶馬大多數車款都係用ZF八速at波箱 都出名穩陣無鑊氣

引擎今代b偈 eg b48 b58評價暫時良好 無咩鑊氣
上代n偈 以3系黎講就n20耐用性比n13好
例如n13有死電油泵既問題 排氣量/改裝潛力都比較低
其他n偈都有同一個通病 行得多里數 正時鏈板有機斷裂 cam鏈會鬆 如果換左改良件問題就會根治
(注意:斷左同未斷維修價係兩回事)

柴油偈就要留意積炭 一般都無咩特別

以車系列計,穩定性:G>F>>E
一般成日聽寶馬漏油 都係因為E系最嚴重 而f 同g系廠方都改良左
f系都有漏油 例如哇老冚都係常見 但情況大大改善左 一般換番改善件就無事
G可能比較新 暫時無咩問題

咁買得歐洲車就要有心理準備膠件老化問題
例如 門柄 水箱駁口 turbo喉
以上都係有限錢 而且有改良金屬件

買左之後,建議做番次全車油品保養 包括 偈油 波箱油 尾牙油 迫力油 一般做哂都係5000$咁上下
做完部車除左爽d 亦求個心安

咁最後講番聲 買得寶馬二手車 咩年份都好 最好預多車價 2至3萬蚊 一黎有咩突發 呢筆錢夠整哂以上講既野有突 二黎你會愈渣愈想改裝
轉電魔 但i4唔收訂
to成日爭札 5系定3系既朋友

諗清楚自己買車目的係咩
3系定位係運動型房車,以性能 操縱為主
5系定係係行政性房車,以舒適為主,性能為副
如果長期2個人坐 間中4個 又想熱血駕駛咁一定3系
如果長期4個人坐既,做個熱血型爸,/咁就5系
3系正啲 5系太大舊
想問問f30 328想換避震有冇咩推介?
日日都來回龍翔道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞