BMW車主討論區 [ 2 ]

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
廷續番上一個POST既討論
BMW車主討論區 https://lih.kg/3057870

講下大家最關心既寶馬維修/保養問題 歡迎大家補充資訊
幾間比較出名既馬房(排名不分先後)

1.洪水橋P記
有米之選 見到日日咁多部m車已經係信心保證
改裝 維修保養咩都有 特點係樣樣都比其他馬房貴
得出黎一般評論都係 專業 用料好 手工好
報價清晰 有師兄反映佢串串地

2.葵涌ECC
呢間個人覺得比較有人情味 可能多左個女人打點始終唔同
報價清晰 用咩廠咩料都會同你報左先 價錢亦比P記平 但講唔上平
一樣改裝 維修保養咩都有 專業 地點方便

3.錦田龍x
馬房呢間最經濟實惠 無論保養維修 價錢都好公道
專搞奇難雜症
缺點要講 就係地點偏僻 但唔難搵

其他仲有BX AUTO ,Bimmer Fellas 等等 ,唔詳細講等大家再完滿D資訊

再下個POST會再整合大家提供既玩馬資訊同比較多人問既問題
首先要屌一屌
屌你寶馬2022仲未有CARPLAY
上一個POST比較多人問既問題

1. 寶馬係咪唔洗換波箱油 佢聲稱係LIFETIME終身免換?
答:你可以唔換 咁你個波箱既終身就會快D到

2.點解呢到無人討論電車?
答:呢到多數車主分享 但條街有幾多拎到車都有眼睇
歡迎拎到i4 ix3 ix既朋友可以出黎多D分享

3. 自己出去開CARPLAY會唔會無左保養,出去開邊間好?
答: 基本上寶馬係呢個問題隻眼開隻眼閉 開左CARPLAY都會有保養
出去搵間正路既車房都會做到

最後歡迎大家可以貼自己愛車老婆 出黎比我地J下
新post 留名
新post留個名
Lm
LM
夏天開冷氣油耗直線上升

2系AT家庭車唔劈

7成高速3成市區

冬天係6.8L/100KM
夏天過咗一半,行左1200km已經升到7.2L/100KM
新post留名
328i表示 13.8/100km
呢幾日熱到hi, 差啲以為漏油,油去得勁快
月費幫你解鎖
差咁少
想買 X1,咩年份好?
2022 ix 1 44萬而家有得訂
其實唔少
冬天6000km 係6.8L/100km
夏天1200km 係 9.2L/100km

差成2.4,仲有得升
唔係7.2L咩
7200km平均數係7.2L/100km

係靠冬天果6000km拉出嚟

實際夏天油耗係9.2L/100Km
咁你講6.8升到 9.2咪得
屋企冇叉電位
買IX1不如做Teslun算
我N20要完全唔踩先做到10.xL
天口㷫又塞車可以再多2L幾
btw 換過啲新火嘴會唔會有得幫輕下
g20 330i
冬天 7.中/100km
而家 7.尾-8/100km
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞