準備裝修

90 回覆
3 Like 18 Dislike
不如比返d有質素少少既討論
正常人就算唔係識晒所有裝修野
都知比晒一間公司一條龍一定係略水最多

單講用咩料 唔自己去鋪頭揀同買已經略一大浸水
其實樓主你係幾多錢budget 你諗住全程自己安排師傅進場,自己睇哂跟哂?
識少少=唔識
基本概念=唔熟

講咁多就係自己唔夠料設計又要話人啲野唔值
決定左自己搞掂
衰都係自己攞黎衰 少個風險比錢貼難受
其實自己阿爸阿媽屋企同自己公司鋪頭已經有兩次經驗直接同裝修師傅夾 都無出事
不過今次自己屋純粹想拎幾皮野睇下有無巴打有興趣幫手設計下拎下靈感姐
正常價around 30-40左右
廚房唔使整
多謝巴打分享
想知道多d唔同既裝修經驗從中學習
如果廚房唔整咪同全屋差好遠

30-40 其實都好夠,但要睇樓主你想點裝

我舉個例子, 當我想裝修簡約風,想整暗門

類似呢種風格,首先你裝門果幅牆要叫泥水佬同你搓柱頭拉直佢。 跟住要訂門洞, 現場留洞,打定個底裝門,再要諗你想用咩五金,因為用咩五金啲價錢同外觀都差好遠

1. 門鉸+氣鼓
2. 油壓門鉸
3. 油壓暗門鏈鉸 (幾百-幾千都有)

如果你想自己跟,你要清楚哂你自己要求係咩,唔好想學人整啲靚野,諗住自己跟,但做出黎發現唔係果回事

如果你想既只係呢到做個櫃,果到油咩色,用咩料, 其餘野入傢俬,冇乜特別野,呢類型我就會建議你自己跟,仲可以備埋料比師傅,慳返啲錢簡啲好啲既傢俬
樓主只係想要張3D圖?
屋企裝修500尺整黎有咩用
5000尺就話啫

不如揀啲靚啲既料仲好
thanks! 真心學到野, 比你講中左真係想整度暗門. 自己學下d鉸有咩分別先!
不過除左呢樣其餘就真係諗住做個櫃用咩色咩料就無啦
咁我可以自己試下搞
你係到問得,都係想有啲on9做爛市低層倒模設計師幫你畫下平面圖,ren 下野比你叫師傅照做姐
畫係一件事
做唔做到又係一件事
聽你講野就覺得on99
祝你好運
會唔會比人略水, 係視乎你本身識幾多野嫁姐
你又講到人地一定食水深, 但自己又唔熟, 你份人都幾趣緻
涼心裝修佬
樓上見有人話3D圖只係比人睇下效果, 諗得太簡單了
3D圖是包括在設計方案入面, 係合同既一部份,
唔係一定要畫, 但畫得出大家同意左就一定要做得到
要畫得岩要識好多野, 唔係學完個軟件就得嫁
歡迎tg @Champ_Champion 俾舖頭資料你
效果好視乎原有地板係咪成水平同舖板師傅技術。如果係水平一致冇凹陷,師傅技術正正常常,喺上面鋪絕對冇問題,好靚仔。
而家好流行鎖扣板,連膠水都唔使上,完租拆走再用返都得。
屌 我都覺得你on99
係咁留言淨係撩交嗌有乜謂
總有你呢d乜建議都唔比淨係鳩up又以為自己好撚型既唔知做乜春
識列哂自己想要既野出黎已經夠啦 之後就一間間sd去問價

搞掂
人地既建議咪就係比錢人做囉
你都唔柒識
你又知我有幾唔熟
就算唔識晒所有裝修範疇都唔一定要揾interior design公司跟晒所有野咁on9下話?

大部分人都係識少少再自己同裝修佬夾架啦, 你係咪叻到自己落手落腳做晒所有鋪地拉電 油油 批灰 自己做埋傢俬先
裝修佬都分工啦

有邊間interior house唔係食水深既 搞手但求打個和 介紹比我囉

我其實份工就做做零售鋪設計日畫夜畫平面圖3D圖施工圖電圖 燈圖 物料 設計 乜都識少少既
無畫過家居 先話識少少 想揾人設計姐

唔知你成個post係咁jer住我做乜
咁你實識好多人畫圖啦, 比你同事賺咪得囉
九唔搭八
聽你口吻咪又係懶叻但又係唔撚識野 淨係識串鳩人果d
咁撚膚淺就咁話比錢人做
真係唔識果d on99乜都用錢解決 聽你講就含得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞