裝修、地盤、油漆、藝術post (7)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
我fd話佢做緊間公司收緊6萬
包所有圖
「我公司收6萬左右,包效果圖,所有平面圖
都係一個package 有埋咩concept 果d」
如果個設計師盡佢能力都畫唔掂咁點算 佢真係得咁多料, 設計呢啲野邊話得埋

請問呢兩款的話係咪紫罐好啲?
巴打 想問下花園圍牆外面 如果唔打番舊既瓦仔出黎
直接係上面做番層批蕩再油油上去可唔可行?
叫佢畀佢幾個前作嚟睇吓先
睇返你之前嘅post,有話過釘膠網帶,又有講話用填縫膠填,有咩分別

同埋其實幅牆砌嘅時候係咪應該要做其他處理,例如種鋼筋,落金屬/批盪網之類

諗緊係咪牆本身就活動大,面層點搞都冇用
正常揸正黎做,

砌磚: 地下種鋼筋, 牆身兩側有蝦蘇
批蕩: 釘網喺所有駁口位,喉位
油漆: 落釘膠網帶,我聽啲師傳講,有價果啲甚至可以落布料,話比網帶拉扯性更好

Btw: 以上都係基本野,其他交比樓主補充
紫罐髹落順滑啲
可以
批Tile filler
我喺樓下嗰位巴打段嘢補充
Eico油其實有咩特別?除咗特別貴之外
通常裝修新造輕磚/紅磚牆都冇鋼筋
正常泥水師傅都會做返英泥沙批盪
釘網真係未必有
始終裝修唔同大樓
不過呢到有樣嘢可以講講
紅磚唔做批盪基本上爆硬
輕磚唔同
輕磚可以用找平膩子做埋批盪都仲得
釘膠填縫膠我落嘅地方唔一樣
釘膠我通常落喺木板/石膏板碰口
填縫膠就落喺普通牆身大裂縫/一啲預計爆得勁嘅位
甚至乎我唔係唧填縫膠而係批填縫膠(視乎情況需要)
網帶我會喺裂縫到落
做完膠
再落帶
先批灰
有啲師傅會話落紙帶
紙帶似乎濕水後黏性高啲
但問題係之後再有濕水嘅話
紙帶會成條甩落來
穩定性唔高
布料就未見過有人用
我可唔可以懶啲直接sd佢賣點俾你
我就係睇完之後都唔覺佢有咩特別優點
其實最主要係0甲醛
市面上大部分嘅油都係抗甲醛
但0甲醛嘅真係冇
因為0甲醛必須要符合商品說明條例

另外就係佢成份係全Acrylic
市面上嘅油只有外牆漆先會用全Acrylic
防水防潮功能一流
同時冇咁易出裂紋
第一次剷係咁:

呢個碰口我試過:
剷夠5cm龬帶嘅闊度
司拿
網帶
網帶上批一層釘膠
立邦灰

一樣會裂

改用:
填縫膠填中間縫,然後
網帶直接批灰?網帶上批一層填縫膠先?

會唔會好D

同埋填縫膠係講緊PU填縫膠,定矽酮玻璃膠
有冇話邊款好

唔該
裝修我反而見用開沙磚多

輕磚做住家好淋,掛唔到重野,我覺得住宅黎講唔係咁好,我地啲地盤多數都係商鋪先用輕磚,虎巴你啲住家地盤用輕磚?
唔會就咁上網帶
一定要填滿咗裂先上
用填縫膠
唔洗用玻璃膠

唔怪之得你會爆多次
你唔填咗佢
佢穩定性唔高
自然會爆口
睇泥水佬、設計師同埋個客㗎咋
有輕有沙
有啲梗牆純間隔擺入牆櫃/床
講明唔掛得重嘢
屋企裝修中 想問下有無邊隻油漆無咁容易比啲家俬壓到有印 我聽講過有一隻係噴漆?
Eico幾防刮吓
但如果你唔係剷底批膩子灰就唔好了
屋企個衣櫃門鉸爛咗, 啱啱買咗個165度油壓衣櫃門鉸,但係唔識點樣打開個門鉸,有冇巴打可以指教下
頂嗰到係咪有個位俾你㩒落去?
到底點樣可以460尺嘅單位
報價報到60萬
仲要唔包設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞