裝修、地盤、油漆、藝術post (7)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
點間法
咁好執
想問下批灰師傅人工同料錢
膩子灰是否會貴過桶灰?
其實差唔多
想問有冇人解答到我問題 裝修師傅都話未試過

事緣:
8月頭完成裝修上大電器
8月13,14號開始跳大掣,直接跳最大嗰粒
然後開始慢慢搵乜野原因,電器之類問題
有時跳有時唔跳咁,電箱試過幾粒幾粒咁試,師傅又將全屋掣板拆落黎睇駁線有冇問題,check過都冇事
通常都係日光日白跳,住左2,3星期夜晚都係一教瞓到天光都仲有電
逐個插掣試嘅時候有冇2,3日冇跳,有時一日一跳

我對返時間線我8月12號插左個拖板插modem同router,但試過插第二個掣板同買左新拖蘇,會唔會關事?
裝修有冇同你穿過線?
穿線意思係收係喉?
師傅話係全部行喉

我再講多少少
本來懷疑就係呢兩個地方
一個就係拖板插router modem
一個就係呢d路軌有4舊掣 其中1舊有插風扇

試過插拖板唔插風扇=跳
試過插風扇唔插拖板=跳
試過兩樣都插=跳
試過兩樣都唔插=唔跳

然後師傅就講到d線實冇問題,叫我試下用電箱掣試
所有野照用,熄幾粒唔用嘅掣試下跳唔跳
最後試剩客房嘅掣都唔開,都正常左幾日
然後就開始試嗰4舊掣,當係ABCD啦
輪住單獨上去試,齋擺路軌唔插電器,試到D嘅時候就跳掣
咁以為實冇死啦,搵到問題,換左就冇事
跟住第2日上曬ABC唔上D都照跳
然後我就叫師傅上黎check,我話試唔到
佢將全部掣板拆曬檢查都冇搭錯線嗰d

最仆街係佢唔係即刻跳,係24 或者48小時內先黎跳

今朝先跳完掣,router個拖版已經換過兩個
依家條路軌嗰邊4隻掣我都拆曬出黎,條軌我就拆唔到,入左櫃

出事嗰組係指router嗰邊,定條路軌嗰邊?
唔好意思,要麻煩你仲要去幫我問人
你tg揾我
就咁4萬 咁好搵
想問其實雙層玻璃窗如果唔閂晒
留低少少罅通風其實隔音同隔熱效果係咪變到同單層冇分別
同冇冇分別
請問問電得唔得?請問個socket 用用下無咗電係咩事?其他燈呀嗰D又無事
要去睇先知
可能係個掣壞
可能條線斷
好難講
如果淨插喺度十幾廿年無掂過無啦啦無電唔會係斷掛,請問會有D咩可能性?
可能壞掣啫
you mean總制?Thanks c hing
我指13a蘇
要整大概幾$?.
你tg揾我
遲少少揾你,Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞