裝修、地盤、油漆、藝術post (7)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike

半年後執完一樣裂
上面人哋用五合一有陰影 你叫人重新批過灰 都知你幾鳩流
傻豬
如果計膠質
含有acrylic成份嘅油會更重
但點解外牆漆冇打影?
甚至乎全acrylic成份嘅eico都唔會打影
你有冇研究過?
不如你解釋左我先 有陰影點解要重新批灰 你係咪平時咁樣叫人哋成間做 嗰間一睇就知換過第二隻油漆可以解決
你信咪信唔信咪算
香港裝修一成不變都係一直用「經驗」去堆砌
冇所謂啦 外行人可能都會信你所謂嘅專業 不過內行人一睇就露底

唔阻你喺網上搵生意希望你做生意有返少少良心
佢好明顯唔止油漆駁口浪啦
根本批灰駁口都未省平
篤爆啲所謂內行嘅事就叫冇良心
你唔好黐線啦
一睇就知係油漆駁口 喺佢手門拉嘅距離咁平均 你同我講係灰口 不如你學下師先啦 咩都唔識就學人接生意 跟住又扔晒比啲師傅做 個客問到你就講埋啲大路嘢
你批灰唔平均㗎?
你學師學咗幾耐
你理解能力有問題?
樓主話油乳膠唔洗加水點睇
我諗佢係指用轆就唔洗加

我新仔試過,老細丟我去一個地盤一個人油,用油掃加得小水都粗到仆街,個客問我點解個天花好似好花咁,我面紅紅咁話依加係頭浸,會再執第二日啲師傅返到黎散到佢地仆街
其實有靚轆嘅
不過唔係香港五金舖有得買
因為你老細用嘅應該係毛轆
香港室內油油用轆 做劏房都俾人嫌棄啦 況且油漆唔開水 我諗用三吋油掃應該都可以油到既
唔係,果時我用油掃油,溝得太小水,粗到我自己都唔好意思
油掃要用啲硬身少少嘅掃先可以髹到
髹完再用轆
通常我會用mr010105嘅轆
反而鬥木就冇得睇外國咁制

外國: 全部件頭野咁制,大把地方

反而睇大陸最top 果班裝修,好多野都精緻好多,內嵌式腳線,無邊框門,窄邊框門,當然外國都會有,但大陸成本低,試錯機會多

不過外國野既五金拋大陸九條街,但好多大陸野啲價錢又拋外國九條街之餘又唔算太差

所以我覺得永遠謙虛學野,取其長咪算
冇計
香港好多人都固步自封
「既然一路以來都係咁做又揾到食
點解要試新嘢」
終是就停滯不前
*於是
香港地果班其實係,但我覺得係佢哋吸收資訊方式太慢,老輩係做過先知原來可以咁樣做, 到我哋呢一代係上網睇完就知原來可以咁樣做

佢地幾個月做一單工程,單單工程都係咁上下設計,次次做完啲客都覺得幾好睇唔錯

而香港地住果班,一般私人樓,居屋,公屋呢啲基本上啲裝修要求係我眼中黎講其實只係一般程度,基本上只係油下油裝幾隻櫃就算數

我諗要去到後生果班有能力俾錢裝修香港隊嘅裝修先會又升一個台階

噴出來好似好微細,是否太稀?
之後再噴顏色可能就已經蓋過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞