好心你哋 cut 吓咖啡因

314 回覆
2185 Like 69 Dislike
首先利申
當然佢地全部都係food safe
我講既只係更高一層既要求
我亦都唔係果啲天然撚,只係有得揀就避免

有讀過chem都知
你要extract某啲成份出來, 最簡單用溶劑溶佢出來,之後揮發左啲溶劑,淨返落來就係你想要既野。有時複雜既要幾個/十幾個呢啲process,先得到你最後想要既substance,例如咖啡因、Vitamin C、MSG。有啲香料/添加劑甚至係由石油合成出來

任何chemical industrial process,都會有impurities, 會有殘留,只不過不超於某個ppm就當係無,食落肚有無影響,可能好少,但最理想當然係直接由天然既產品吸收你想要既野。

咖啡 (真既咖啡),係由咖啡豆,摘左,水洗日曬用熱力烤過etc,打成粉,再用不同既方法沖出來,過程係唔需要用chemical處理,d咖啡因一直都係粒豆入面,直至你用熱水extract佢出來。咁你話同monster/red bull有咩分別,energy drink入面每一種成份,都係經過以上講既industrial process造出來,自己諗
仲有唔好混淆"vegan", "天然", "healthy", "natural"果啲野
可能有好多人都被呢啲marketing蒙蔽
vegan只係無動物產品

果啲乜impossible, 新x肉
全部都係heavily processed
同healthy/natural 天然 差好遠
簡單啲講,只係岩唔想食動物既人, 唔係岩想"健康" 既人
試過飲齋啡會頭暈幾日
個隻係死甜,飲嚟係要個sugar rush唔係caffeine
師傅明白了
nespresso係coffee pod
唔係罐裝雀巢咖啡wor
我以為佢講緊energy drink
未飲咖啡,睇錯了
睇黎係蘋果係白色既朋友仔
奇怪
red bull話一罐80mg 超提神
雀巢一罐130mg 冇感覺
一野啪6罐?
巴打玩dead stranding?
似就死
飲過半罐就掉撚左,仲難飲過red blue
能量飲品真係好q難飲
天然既咖啡豆就一定冇有害既野溶落水?
一係唔夠訓 一係D野對你黎講太悶
我resting都係5x
鳩up大師
姐係
我覺得你解釋得幾好
無咖啡會死嘅我最鍾意睇哩啲
因為每日飲兩至三杯
公司又有即磨機(啲豆號稱天然有機)應該相對安全無經industrial process 令我好放心咁飲
一日3~4杯。朝早屋企飲半杯,返到公司廚房有自動咖啡機,樓下cafe有barista station。通常一杯cafe latte 加 1~2杯自動咖啡。廚房凍飲櫃好似有energy drink不過我唔好。

有時5點會頭痛。
其實day trade 都唔一定節奏快 更多時間係等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞