【HKBU】浸大討論區(16) 年半推爆一個po

582 回覆
6 Like 0 Dislike
冇話sce cie個D 睇下bu個po幾耐先爆到就知咩事
有冇ching 9月會讀va
想知未grad 有咩文件可以當係academic transcript, 網上嗰張成績表?
未,冷靜啦,除非你趕住要張學生證啫
對浸大AMA嘅改善建議

對唔住,雖然鯨大創意藝術畢業展同浸大Animation and Media Arts (AMA)畢業展放映會都完咗好耐,但係小弟宜家先醒起要講呢件事,所以宜家先來投稿。

小弟係職業訓練局香港知專設計學院「動畫及視覺特效高級文憑」準新生,之前鯨大創意藝術畢業展同浸大AMA畢業展放映會都有去。咁小弟同兩邊嘅應屆畢業生都有交談過,鯨大嗰邊嘅Animation VE嘅畢業作品係原則上冇限幾個人一組,實際上二維手繪動畫三至四個人一組,3D CG動畫同so-called「實驗性動畫」(例如定格動畫同剪紙動畫)六個人一組。(今年冇人做視覺特效)但係浸大嗰邊嘅教授淨係畀一個人起,兩個人止,如果要請外援嘅話都要教授批准,而且通常都淨係批配樂作曲、配樂演奏、配音呢啲唔係AMA課程核心嘅嘢,而唔會畀最辛苦嘅作畫、上色(3D CG嘅話就建模、綁定骨骼、擺動作)呢啲。

結果小弟睇完兩邊嘅作品之後,覺得鯨大嘅作畫流暢度係高過浸大嘅,而且鯨大嘅片長係比較長嘅(5-10分鐘),夠講晒成個故事,而浸大嘅淨係得2-5分鐘,畀小弟感覺表達唔晒作者喺場刊上表達嘅中心思想。咁一個人做動畫緊係冇問題嘅,當年新海誠都係由個人動畫做起嘅,但係宜家小弟係睇得出鯨大同浸大喺同樣嘅工期下,浸大因為人手比較少,做得比較倉促,到最後成品都強差人意。

咁小弟都考慮緊兩年之後升返上浸大改組之後嘅Game Design and Animation (GDA)嘅(希望自己來緊兩年GPA可以過三爆四,咁就夠分數入返八大UGC,唔使焗住讀鯨大),但係小弟唔係幾滿意畢業作品淨係可以一個人做嘅限制囉!因為小弟自認自己到時唔會咁有恆心同毅力,日日摺libra,但求份畢業作品拍得住宮崎駿囉!如果浸大傳理學院嘅教授有幸睇到呢篇文嘅話,希望可以解除返呢個限制,畀GDA嘅學生可以選擇返group做,咁佢哋嘅成品就可以容易啲俾街外觀眾接受。

另外,小弟參觀浸大AMA畢業展(唔係放映會)時,亦同咗間大學嘅應屆畢業生反映咗小弟嘅另外兩個不滿,呢度順便講埋:

首先,眾所周知,八大都係有漫soc嘅,但係鯨大係冇嘅。不過,其實嚴格來講,鯨大又唔可以話係冇漫soc嘅,因爲鯨大嘅Animation VE係有系soc嘅,而佢哋嘅Animation VE系soc係同時招收埋非Animation VE嘅學生嘅。換言之,鯨大係用緊一個A soc做埋漫soc嘅功能嘅。小弟不滿嘅係,浸大、理大、城大同嶺大都係有動畫系嘅,但係呢幾間偏偏要動畫系系soc還動畫系系soc,漫soc歸漫soc,就係唔可以同一個soc同時擔當兩者嘅功能嘅。咁講嘅,其實呢個不滿一開始都只係出於直覺,冇乜合理理由。不過,如果硬係要我解釋嘅話,我會話係漫soc入邊會有一班資深動漫迷同自學緊做動畫嘅學生,如果佢哋加入動畫系系soc嘅話,話唔定可以做動畫系學生嘅顧問同幫手。而(以下文字小弟都覺得好格硬來,對唔住)動畫系學生就可以憑佢哋嘅專業知識,教非動畫系嘅動漫迷以學術嘅角度鑑賞動畫,成爲更加專業嘅影評人。簡單來講,如果漫soc可以併入動畫系系soc嘅話,動畫系學生同非動畫系學生將會合作共贏。

其次,根據小弟問過來人所知,大學入邊動畫系係最成日摺libra嘅,就如同日本動畫公司嘅原畫師加班加到喺公司過夜一樣。但係用常識都知道,摺libra相比起住hall一啲都唔享受,以小弟所知就有趴喺檯瞓個睡姿冇瞓喺牀咁舒服、冇得沖涼同深夜冇得煮嘢食。但係現時宿分嘅計算方式主要係視乎學生課外活動表現,而唔係學業成績或者主修學系需要住hall嘅程度。咁小弟早前就已經向咗當局反映,要求全港大學同專上學院起新hall,盡快達到保證爲全大學/學院所有師生提供宿位嘅目標。但係在此之前,本人希望宿分嘅計算機制引入「主修學系」一項,如果學生嘅主修學系係極需要使用學校設施做coursework、啲coursework大部分都需要通宵趕工、或者大部分coursework都係group project來嘅話,呢項嘅分數就會比較高,例如動畫系喺呢項嘅分數會高過水泡文科。而同一主修學系嘅學生喺通常情況下都會被分配到同一棟宿hall(最好就同一樓層,甚至同一間房,咪係都會分配到相連樓層),咁同一學系嘅學生之間就可以互相照應。

以上就係小弟對浸大AMA嘅改善建議。希望如果小弟有幸可以升讀浸大GDA嘅話,小弟同到時嘅同學都可以受惠於以上改善,從而做出更受觀眾歡迎嘅作品

以上文字,歡迎引用、轉發、分享。

二○二二年八月六日星期六
嚟緊yr 2未住過hall 51分有冇機
可惜我入唔倒浸大視藝 :(
AMA唔係視藝,係Animation and Media Arts,動畫及媒體藝術專修
AVA先係視藝
1. 唔知我同浸大AMA系soc反映課程內容得唔得。
2. 咁有冇讀鯨大嘅可以解釋下點解唯獨是 貴校可以做到動畫系系soc兼做埋漫soc功能?
3. 宜家浸大有冇起緊新hall?有嘅,OK。冇嘅,我寧願唔好起賽馬會創藝校園住!
講到自己讀緊浸中咁
我由全文一開始就已經講咗自己唔係讀浸大
依家係咪可以0針都得
下年先係hd仔已經咁kam 仲以為邊個打咁大篇野 建議入到浸中先再同D professor 講點樣改革浸中 係連登講冇用
拍學生證之前都要填左健康申報,健康申報過唔到都係比紅燈嘟你架
唔得囉除非你有豁免
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞