IT人都話只要學識左一種code,轉其他都冇問題

167 回覆
4 Like 91 Dislike
Btw
無用

it 寫完就可以抄
如果你話python 同java相似, 小心又比果位仁兄話你"初學者"
雖然比較assembly language, java同python都可以歸納做high level
但java同python性質上就有好大唔同, 先不論strong type與否
jave係complier language, 而且python就可以係更higher level嘅interpreter language
但同樣地, 如果你覺得學完java, 覺得學python"性質相似",
恭喜你, 就正正解釋到舉一反三道理
或者你話咁唔同paradigm點舉一反三?
連登好多人推崇果個cs50"初學者"課程, 都係由c教起, 跟住java, python
我諗全世界"初學者"同"非初學者", 都唔會咁死板, 話學完procedural學唔到oo呢類笑話
brainfuck
Python
我就係比C++搞到以為自己係腦殘,後來學返JS Python 先攞返d信心
我當年就係學Pascal
打底course c++真係最好
前題係學習能力高/有人guide住
無既番去學番java/typescript
Ching你都幾搞笑
人地講緊paradigm 你就拎compiled/interpreted出黎講
而且人地無謝學完procedural學唔到OOP 人地係話學完procedural對學OOP無幫助

其實Ching係咪得登黎搞笑?
轉其實唔難 學syntax 但要完全熟手就都係要時間
唔hands on砌啲best practise始終差啲
覺得code9最值錢係學習能力
C/C++/Java
唔係叫你學到寫GUI果啲
學基本control flow, 頂多學到oop / design pattern

學夠就開始試下寫Web
call下不同既API
建議 Javascript / Typescript
Erlang pattern matching幾過癮
自問完全無寫code天份
玩下python model.fit就夠
code for food 學番d 大路野算啦
你估轉language 好好玩咩
呢個分類其實都係多餘
programming 都係學個computable functions
你學識computability個思路根本唔洗咁care general recursive functions定λ-calculus定Turing machines
Decidability呢d學下就識
結論都係programmer學識一種就有能力轉去另一種
lm
認真答 新手學c++真係有啲煩 唔係讀u要學其實無乜用 由Java開始係最好
大公司如Amazon成舊嘢都係Java
Azure就行c#嘅 但同Java都大同小異係syntax 唔同 要translate過去唔難 之後再掂返c++好多嘢都會易上手咗 但無必要的話其實可以唔學
然後就係JavaScript python呢兩種大路嘢 學識Java先學的話其實好易
java轉javascript都有難道架 d async野好煩 java唔洗點理
dynamic programming
algorithm design technique唔算數
如果安倍真係死左,我拍片屌我老母西
https://lih.kg/3068332

第一次應該要學識找數
求速成
做數據處理, 圖表, 係工程, 學術, 醫學, 用pyhton

要比機器識睇, 好似話c++
篩走班冇興趣嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞