IT人都話只要學識左一種code,轉其他都冇問題

167 回覆
4 Like 91 Dislike
唔多,大部分都係R同python
你寫package做developer就會用到c++
Haskell
CS學生year1/2要讀足2個sem
以前中學it堂教c++ 完全唔知做乜
做到野 同做到大家理解到既野 係好唔同
好過學pascal啦
Java囉仲問問問
學啦
x2
你就多餘
你試下自己design一套programming language
由將你所謂既algorithm可以方便人思考, 方便人code然後又方便machine去read, 又方便map落computer architucture度

一睇你講algorithm就知你係玩leetcode玩上腦以為algorithm大晒, 其他書同theory讀都唔書既新手
一定係COBOL
真係未得住
COBOL
完全冇底諗住靠自學就首選javascript次選python,務求盡快可以砌到可以真係用得既野,快見到成果先容易培養興趣繼續學落去。你冇個課室環境靠自己督促自己由data structure同alogorithms開始正式學oop開頭好枯燥好難挨落去。
js世一
如果你係講low level language(assembly language) 同high level language (complied language)去比較
或者會同意你要由頭學過
但如果同樣係 High level 層面
學左java但要由頭學過 Python
你只會比人笑你Beginner level
作為 Programmer 就要短時間內switching
Ching你呢個只係講緊易唔易上手第二language
而家我地屌緊你「paradigm分類係多餘」呢個point喎
易唔易上手同樓主所謂好快學識係咪互相呼應
如果大家都係 High level language,根本你話procedural 同oo 有天淵之別咁難學呢個說法已經站唔住腳
Ching
1. 我自己針對既唔係易學程度 而係針對你話個分類多餘 個分類唔係多餘 係日常設計工作方面有好顯著既影響
2. 以你個例子 我唔覺得識左procedural就代表OOP可以快速上手
係設計方面OOP有獨到既地方 例如virtual method其中一種用法允許software engineer可以方便咁提供框架比其他人去擴展 係係procedural風格到唔常見既
習唔習慣procedural 根本對學OOP所需時間無影響
古董野
不如咁問 其實Ching有冇寫過Haskell
古董野 佢冇講錯

trading ibank
Print 到
Hello World!
學完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞