IT人都話只要學識左一種code,轉其他都冇問題

167 回覆
4 Like 91 Dislike
連登唔興講真話
由佢去學php咪算囉
rust 返唔到轉頭
寫完assembly , 轉其他用inline assembly
rust 正
C 係procedural programming, C++先support OO
咪逐樣google 囉
C >>> C++ >>> Java >>> javascript >>> PHP >>> Python
C++係香港通常用黎寫咩多?

我見IT部條病毒撚
學識左打CODE
之後仲自動識埋換水換光管換電制
Html世一
寫完返唔到轉頭
呢個分類其實都係多餘
programming 都係學個algorithm
你學識電腦個思路根本唔洗咁care Procedural定oo
data structure呢d學下就識
結論都係programmer學識一種就有能力轉去另一種
上面嗰班點個新手學C++
想去software方向學Java會好啲,想去hardware方向學C會好啲
學bash先
大體上都無講錯
學OOP concept都係JAVA入手最好
OOP concept好就睇得明D design pattern,
明左 design pattern, 拎咩 library同 framework來用都會得心應手
但講真讀u個陣第一個教programming既course都係用c++
我個人建議
ASM -> C -> C++ -> JAVA
因為有ASM 先到其他野
ASM 真係電腦基本野
有index pointer counter address 類pointer
到C 就係 pointer 各個function 用法
然後到C++ 整合大成
最後到JAVA 大量function 同埋 design pettern
呢樣真係,識英文嘅話,多數工作上問題都可以喺google搵到答案
其實唔係
熟oop為主嘅語言嗰啲人,未必學得識functional programming
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞