泌尿科名醫張新村脾臟當腎臟誤切 六項專業失當罪成 僅停牌18個月

185 回覆
137 Like 11 Dislike
其實不嬲都話好多醫生包括註院嘅唔配有光環
大部分人神化左醫生
大陸醫生只會更過份

佢個大仔好撚有型喎
感恩
咁嚴重既醫療失誤都判咁輕
仲未講佢有心偽造文書掩蓋自己失誤
成個關楚耀咁
脾腎都分唔到同人講腎病教育及研究主席
18個月
香港勁多黑醫,一句專業失德監都唔洗坐
唔駛告偽造文書??
真係支那人常用argument黎

佢地最鐘意就係用呢種「你批評我係因為你唔係我呢個角色,你成為唔到我就係因為你廢,而廢人就唔應該出聲」既推論方法(i.e. "你弱你有理?" 果套邏輯)

話就話係推論,但其實主要都係靠引起自己人既優越感同埋其他人「見高拜見低踩」既心態黎得到支持,講立場多過邏輯
講真做錯我覺得要唔要揹責任都係有得傾既
「如果唔小心做錯樣嘢就要坐監既話無人肯做醫護」呢個講法我都係buy既

但呢件事入面果條狗做錯嘢都算,做錯之後改記錄已經完全唔係無心之失而係刻意隱瞞
再之後仲要打算昆9個病人做多樣手術

就好似警察咁,破唔到案比人革職而唔係坐監我覺得好合理
但個警察破唔到案之餘仲求其捉個人頂左佢既話,咁都仲唔使坐監就離曬大譜啦
呢個係咪假醫生黎
咩器官都認唔到
好大分別

份人工。。。
都唔近,條片四年前
搵個老人家做手術
老花睇錯真係唔奇
仲要有啲手震,割傷病人其他內臟
事實上一般市民又係咪真係識醫療知識去對醫生or 護士既決定去評頭品足
你唔信既可以將你做既醫療報告/診斷去比其他醫生做第二第三意見
比較一下咁多個醫生 到最後咪揀個最說服到你既醫生去為你診斷加後續
唔相信可以多了解 但可能就要比錢囉
畢竟淨係等公立醫院 照野都可以已經過左最佳治療時間
同埋醫生都係人 都係睇片/報告加靠經驗去斷症
你係一間忙既公院遇著個新既 經驗少既 咁斷錯症既機會咪大d
咁有一個相對比較有保障既地方 你可以選擇咁你去唔去私家
條命係自己 術後康復都係自己

醫護出事冇責任我唔多認同
至少護士釘牌你會聽到
醫生就真係少d

你個case 至少都有人定時mon 掛
check 下有冇體溫同pulse 都係基本野啦
如果冇咪個ward 有問題
同埋好認真咁講
個身體不適係病人
如果佢清醒都唔講自己唔舒服
咁當更既人點會知
咁比大陸醫生出返香港醫生 份糧
咪得
咁比大陸醫生出返香港醫生 份糧
咪得

即時大陸醫生沖晒落黎香港執業

醫生短缺問題即時解決
真係癡鳩線咁都話OK,祝你下次做手術俾醫生切咗條J
停左牌根本唔可以自稱醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞