執到隻雀b 求教

859 回覆
380 Like 25 Dislike
動物既天性真係咁難理解咩
是但啦,咁咪唔好放佢,養到佢死等佢成世失去自由同繁殖下一代既自由囉
你地鐘意啦
我隻家養雀,未見過蟲我喂蟲俾佢食都都驚
咁跌落黎都有好多原因既,
人類其實都係大自然一部分好不好
我從來無講過雀俾樓主養落去會餓死你閱讀理解拎U?
仲有次有隻野雀濕左, 救佢返屋企死都唔食野,放另一隻家養雀去食糧野雀先識食
有無機會當咗樓主屋企係自己竇 識自己飛返嚟
咁係可能你拎去餵佢既蟲,唔係係佢個捕食清單入面
即係喱種雀係大自然既話無機會捉到喱種蟲黎食
舉證支持自己論據係常識黎
連呢樣都唔知,仲好意思話人冇常識
最後原來仲要係將自己臆測當常識
躝啦垃圾
你都on既,咩雀食咩google都有啦,你又未養過雀,唔通會喂牛扒佢食
咁唔會餓死,點解要冒險放佢出去?

為咗啲咩? 為咗你崇尚既自然法則?天性?
我仲以為樓主有咩update點解咁多人推post,原來係有個傻9喺度摟屌 條友應該係覺得棄養冇問題嘅仆街嚟
你地鐘意啦
動物存在捕食天性係事實,我都已經舉左例,
但你覺得紅耳鵯喱種雀可能比較特別要親鳥教先識,咁我又拎唔到實據,你又拎唔到實據,咁大家咪信自己既囉
你咩都無拎出黎一味話人唔o岩唔o岩咪仲垃圾
我都以為有新相/新片...
btw, 樓主會唔會同隻雀改返個名?
是但啦,咁咪唔好放佢,養到佢死等佢成世失去自由同繁殖下一代既自由囉
你地鐘意啦
你睇下我既回復先好推測我係咪仆街啦
你睇我既回復先好推測我係咪仆街啦
打錯字
我一開始冇話你唔岩wor
我有問你有冇咩理據去支持你既講法
點知有人拎唔到出黎,一句咁多人冇常識高人一等串柒柒咁,我先追問你姐
呀屌,最後發現原來只係條傻鳩係度鳩嗡
冇證據支持自己講法仲厚住面皮叫人拎理據先
連先後次序都未搞清楚就自以為有常識
仲有唔好乜都一句天性天性就算鳩數先得架
你講黎講去意思都係“總之佢一定識架啦”
但你又冇辦法證明
條友真係弱智佢係城市生活慣俾錢買就有飯食,叫佢去荒島自己捕獵咪一樣餓死佢
我覺得自己高人一等串柒柒咁都係你臆測黎既ja
都岩既不過你鳩嗡就點都係事實
養到死有咩問題,講到尾咪即係因為你相信繁洐呢套自然法則,所以覺得樓主現在唔放生佢係錯

咁你就咪撚懶係客觀喇

而且唔係我地鍾唔鍾意

執起佢救返佢一命既係樓主,養到佢現在肥肥白白jer曬頭既都係樓主,放或留決定權永遠係樓主身上

我個人無宗教信仰,但我相信因果、相信緣份

我傾向相信樓主同隻雀既緣份,緣盡隻雀自然會離開
隻雀都係有d唔係點食蟲 放生真係好大機會死 所以唔需要討論太多 如果有機會我希望搵多隻同樣遭遇雀仔陪佢
睇曬:你都幾仆街吓
(雀又唔係你嘅,你管咩啫)
樓主有心感謝樓主養育之恩
隻橙好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞