執到隻雀b 求教

859 回覆
380 Like 25 Dislike
幫我養到佢變肥波波
搵動物傳心師同佢傾下計睇下佢肯唔肯走
動物傳心師--------仲假過龐氏騙局大師
右膠
咁都有得嘈
小時候回顧(搵返小時候嘅片忘記咗upload)
連登真係好多痴線佬,明明乜柒都唔識都可以扮晒專家嘈咁多版
我從雀仔優生學角度黎睇
難聽講句 隻雀天生係靠自己存活唔到
執左隻注定會被淘汰既雀 人為干預 再放返佢出去
會造成咩後果?
就係佢大機會生出弱既後代 後代又生後代
拎黎人工養可以係馴化既過程 但你放返出去對大自然既紅耳卑黎講係傷害緊成個族群既競爭力 大自然好殘酷 the fittest 先可以survive

你可能將自己對自由既渴望投射落去雀仔度 因為雀仔有翼曉飛係自由既icon
但你都可以試下聽下別人既諗法 對雀仔/動物本身黎講 自體求生/族群存活一定係100%優先過自由
btw 唔係個po推左上黎都唔記得返黎睇佢 大個左又靚仔左
不如咁講 樓主話會養 係咁逼走隻雀做乜姐 喺出面生存係佢哋冇得揀 而家有主人個好日子點解要出去拼搏?
樓主有冇諗住改個名俾佢真係好得意呀佢
我第一個沖出嚟中文名叫波比英文名叫Bobby
阻住我睇雀
有無俾佢聽同類既You tube唱歌呀?
有 我平時離開佢視線 佢會唱歌
我都係咁俾隻金絲雀聽。
咁平時(尤其夜晚)會唔會好嘈?
我訓醒佢先會叫 佢知我未醒唔會叫
夜晚完全唔叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞