執到隻雀b 求教

859 回覆
380 Like 25 Dislike
唔好玩啦 佢實會好奇飛出去架
不過唔識飛返黎咋麻
你估信鴿咩…
100%死硬..
你係到9up 就輕鬆
100%死硬.
人工養大既應該唔會係野外生存到
好可愛
得意到真係好靚仔
算數啦 你講嘢冇腦 唔代表樓主冇腦
養咗幾多年都好走咗都唔會識返屋企啦
喺度講埋啲冇腦嘢真係影響個post
喱d雀有佢既天性,大左唔會再親人,佢阿媽都唔會教佢捕食架,養大就自己飛走
比親鳥養大同人養大其實一樣,捕食係天性唔洗親鳥教架
佢連食咩都唔知,等如你捉左隻麻雀,你係籠放晒糧都一樣會餓死,因佢唔知d糧係食得
要教
你愈遲放生佢先會失去自己捕食既天性,反而害左佢
因為喱d雀細個一定要有人或者親鳥餵,大左就自己飛走去獵食
所以係人養定係親鳥養大,分別不大
你唔好癲,家養鳥飛走最後一定係餓死
咁邊個教
並唔需要,更低等既動物,好似捕食性昆蟲,都唔需要有人教佢地獵食先識
你地係咪睇得記錄片太多,旁白講獅子老母教他狩獵其實唔係教,而係要佢練習,熟悉下狩獵咁樣。
何況雀仔無教仔女既智商所謂教佢飛都係等佢地自己試,喚起佢地既天性,熟悉下飛行
所以最好係一養大即刻放生,養得太耐無左個天性緊係餓死
你覺得冇睇過老母點樣捉蟲食既雀一出去即刻識?
由細到大都係樓主餵糧wor
你有咩根據咁講先
睇返我上面d留言,原來咁多人咁無常識
你上面講既全部都冇實質理據去支持
粗d講,姐係鳩嗡當秘笈
原來將自己既臆測當常識係有常識
你話我鳩嗡當秘笈咁你又有咩理據反對我喱個真係常識黎
你話比我聽螳螂蜻蜓點解識捉蟲黎食,佢地無老母教喎,
就因為紅耳鵯係雜食性鳥類,要捉蟲食就覺得要人教先識我都好想知你地覺得要人教既理據係咩
再舉一例,杜鵑你應該聽過啦,餵大佢既都唔係親鳥,點解佢地都大左會識推走人地d蛋再生蛋咁賤格,佢地唔會見到自己真正阿媽咁做喎

天性阿,知唔知咩係天性再解釋落去真係侮辱自己智商
哦,姐係你根本冇任何文獻研究同實際案例去支持你自己既論點啦
唔野放至少隻雀都仲有命生存落去
聽你條傻鳩鳩嗡野放隨時害撚死佢

你講到唔野放先害左佢,咁你就有責任首先證明自己既講法係岩先啦下話??

乜柒都拎唔到出黎就叫人冒險放生,咁撚不負責任既野你都做得出

仲有你舉既例又係on99
螳螂蜻蜓冇老母教,就等於雀仔都一定係咁?你唔俾雀仔好似你講既獅子老虎咁要練習下先識??
你憑咩話雀仔一定係好似蜻蜓螳螂咁,而唔會好似獅子老虎咁?
有野證明到你講既係岩就拎出黎,冇既話你咪只係一個鳩嗡當秘笈既傻鳩囉屌
咁請問樓主係咪養緊杜鵑?

每隻鳥都有唔同習性,智商亦唔同
憑咩你覺得樓主呢隻雀又會咁醒呢?
杜鵑咪雀囉,咁你又有咩文獻研究同實際案例,你都要舉下例反駁我先得架
獅子老虎唔係練習先識,係一早有喱個天性,不過熟能生巧
我都講左就係成鳥都比人困住黎餵養太耐,習慣左先會無左自己捕食既天性
都唔知邊個先係傻鳩
就算係鳥類,唔同鳥都有唔同程度既智商啦

仲有你搞清楚次序先
依家係你條傻鳩衝入黎叫人放生在先
舉證責任係落左係你度
係你拎到實質支持到你論點既野出黎前,我係唔需要晒時間去搵證據支持黎反駁你
由隻雀跌落地個刻開始,大自然已經判咗佢死刑,仲講咩天性會唔會on 9咗啲

我比較好奇點解你咁肯定隻雀俾樓主養落去會餓死?無實際source 麻煩請收皮plz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞