究竟幾傻閪先會用 磅 吋 ℉ 呢啲垃圾單位?

335 回覆
338 Like 992 Dislike
其實美國唔係純英制 係mixed 唔少地方同人都會/識用metric
例如你入grocery store行一轉 唔少野會列曬兩個system
最大問題都係溫度啫

當年Joseph Dombey無撞到海盜嘅話美國分分鐘都行緊metric
唔係樓主一個唔慣, 係全世界都唔慣
十進制已經咁普及, 明明同樣度量衡可以免卻好多煩惱/生產廢物, 令更多原料/工具變得通用, 減少好多工業浪費/誤會, 但美國都堅持用呢個連換算都唔方便既單位, 梗係抵屌.
當然實有傻閪美膠衝出嚟話佢有料行自己一套咪唔洗換, 你吹咩之類.
但有料到可以堅持唔換, 同戇唔戇鳩係兩回事.
我撐樓主
但估唔到咁多負評
你識果啲應該係好古舊果堆
而且呢種與別不同係毫無實質意義, 冇真正優越處, 一啲值得自豪既地方都冇
一係你鳩嗡話識美國朋友
你講到住既單位用呎又真係約定俗成左咁耐, 而且好多時大家都有概念, 本地人會用. 你一買外國樓都會呆一呆要換算.
但美國係所有度量衡都冇效率地與世界不同, 有乜嘢好自豪?
因為勁多連登仔逢美必撐,連反墮胎都照盲撐
英國揸車都重用緊咪數,高度都係尺吋喎
支持樓主做秦始皇統一度量衡
最撚on9係買餸量度重量嘅單位
有克 斤 磅 兩
有時同一食譜都會用唔同嘅單位
每間掂鋪又用唔同嘅單位
唔同食材又有唔同單位
磅 應該成日用下麻
買褲係用吋喎
有咩問題
家陣整穿梭機咩
係你唔識分啫
我慣咗睇三圍數字用寸
你話cm 我好難想像
仲有最on9嘅date format
全世界都用緊DD/MM/YYYY或YYYY/MM/DD
美國無啦啦整個MM/DD/YYYY
古人都識統一度量衡
話說有時明明大家都叫斤
但又唔同計法 真係好亂
美國佬不嬲用 F 計溫度
你咪試下去美國同人講:
It’s 30 degree, freaking hot right?

人地心諗:傻仔on99
公制 英制 司馬斤並用
台主充分表現到自己係幾咁自我中心同無知,自己唔用/用唔慣就屌9人話自己唔用既單位係垃圾。係咪所有野都要單一化都要公式化最好,弱撚智
我做時裝 唔用吋用乜
當然如果問我嘅話
係假設做得到嘅情況下我係贊成統一度量衡嘅

利申 research做緊嘅正正就係 metrology 度量衡學
用SI unit 最好
都唔夠樓主

寸同厘米
公斤同磅
攝氏同華氏
下下都要轉番 好煩
呢個又需要
咁其他用吋呎點解要比你話
一樣都可以用km
你冇需要=人地冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞