究竟幾傻閪先會用 磅 吋 ℉ 呢啲垃圾單位?

335 回覆
338 Like 992 Dislike
1尺=12寸
1寸=25.4mm
留名睇樓主統一度量衡
其實你都難表達10cm即係幾長啦
更何況磅同kg
你理撚得我用咩姐企開d啦屌你老母
導出你問既問題係自打嘴巴同我用咩有咩關係 痴撚線
螺絲
呢條大陸傻鳩又係度吼 負皮
美國獨立運動之後,為咗區分自己同歐洲人,就開始搞呢啲on9野出嚟,所以你口中嘅傻閪就係美國人
樓主講得好好,點解要分種族,大家都係動物,唔應該分中英德文,統一地球語言
仲係唔明有咩問題 屌你7撚懞懞
唔撚會再回 蠢撚救唔倒
雖然樓主舉既例子係比較on9
但imperial unit的確係無邏輯、混亂、浪費人類時間

溫度同日期都可以話比較爭議性 (真正用於科學既溫度單位係K)
但長度、重量無可否認係公制比較優勝
你賤種都不如

利申:兩種都用
根本冇需要convert
同意,好撚憎。
但我有問過我老豆點解
佢答我70 80年代讀書用磅同°f做單位
但同我地,佢睇cm同℃都唔順眼
聽完之後釋懷翻少少
其實都係習慣問題
地盤習慣用吋都係因為啲老師傅用開
長遠計都係會慢慢變成公制呢啲方便有邏輯既單位做主流
我淨係知一加侖=4公斤多dd
度唔同嘢就唔同單位㗎啦 下撚下啦問點解
你得10歲 我又要同你簡化到活得0.1個世紀咩
唔會 你都識講細
咁你要對細既點解唔用cm甚至mm?
1尺12寸
1寸又等於2.54cm
所以1尺其實唔係d咩好既單位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞