究竟幾傻閪先會用 磅 吋 ℉ 呢啲垃圾單位?

335 回覆
338 Like 992 Dislike
其實樓主思維同美國人冇分別
樓主成篇用來屌公制單位一樣 work
因為純based on佢自己個人習慣
老野用慣咗即係螺絲咁 m幾m幾
有啲師傅淨係講幾分幾吋
原來有讀寫
唔怪你
同意 去買送 永遠買兩斤成日個腦要轉一轉大約除2=1kg 但係又唔係準確1kg
重100磅又係要轉一轉大約除2=50kg 先理解到大約幾重
細過以為華氏100度等於正常體溫
之後先發覺得98.6度先係正常,100度已經可以consider做發燒
一噸愛有幾重?
台幣最好 連毫都冇
樓主on9仔
英制就係4.5
美制係3.8
我支持你,樓主條傻閪可能未去過傳統小小既商店;堅離地
一打12件貨係方便貨物包裝運輸,一定可以齊齊整整砌好。

8/16/32進可以無限對分

古人好有智慧唔似得樓主咁
有啲行業/地點興用個啲?
街市仲有分咩司馬斤,大陸斤
有啲傳統行業重量係用司馬擔計
有啲就要就返外國客戶習慣用安士,用磅,加倫之類
我都同意最好統一單位(特別係喺工業同科學上),因為方便溝通
而如果要統一就最好用SI units,因為佢哋有哂物理上嘅definitions
實際上依家imperial都係defined by SI units

樓主純粹話少人用所以on9 就有啲extreme囉
有大把更好嘅理由去批評imperial
咁睇啦
Metric Unit喺電腦年代係方便好多嘅
唔係十進制嘅單位 要present出嚟又係特別麻煩
例如5呎4吋咁 你出單名數咪要5.3333呎
真係要出 5'4" 又要做一大輪formatting
同街市用斤咁,用慣咗點會轉到
咪同連登講正經野
淨係知樓主條戇鳩用一「條」最岩
68吋腰唔止200磅
我地中國係YYYY m d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞