其實食素真係有好多好處

61 回覆
18 Like 55 Dislike
有啲好味既素食餐廳嫁,我開頭同你一樣,對素食餐廳嚏之以鼻,可能好食既素食真係勁少,食親都伏,自然覺得素食姐係劣食。你試吓素年呀,可能你會改觀
如果戒糖戒精緻澱粉又戒肉
單靠蔬菜類似乎好難做到營養齊全
餐餐全素係有難度,出面食素食,其實唔平!
自己煮,除非自己住/全家食素咪易攪,時間個度係開頭花時間研究
我就做唔到全素,只做到少肉多素,湯水冇肉差好遠!
牛肉,生肉基本唔食.
咁就要睇你既程度同出發點,
如果因為宗教原因,蛋同奶都唔好食,因為生產過程會為動物帶來痛苦

我自己就因為真係唔太like食肉(但海鮮like)
個心唔信
無人逼到我
巴打我係魚素,發現連魚都唔食,會真係好虛弱,健康會出現問題
同埋大家真係唔好太嚴格對自己,有D人食素食到連加熱都唔允許,生食咁濟,屌我心諗不如水都唔好撚飲,一滴水三千蟲
可以唔食肉既情況下咪唔食囉,就算唔小心食左/冇得楝下局住食,都唔好比太大壓力自己
我唔係全素,但如果你想全素有段適應過程,同埋你唔好食死幾樣野,
堅果,豆呢D營養幾好同食唔同色既蔬果,
雞肉我都食,紅肉少食,like食紅肉既人我發覺都比較燥底,
點食都好,自己開心同覺得健康就得!
我知樓主冇話迫人食素,
我表達唔夠清楚,我想話唔好迫人同你做同樣野就ok,所以其他人唔駛太大反應
我都唔係全素
一日有1-2餐食肉 其他食素
我都淨係識素年,除左素年 仲有邊間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞