其實食素真係有好多好處

61 回覆
18 Like 55 Dislike

tldr
個人觀點,
1.食素對身體好但都要識得食營養先均衡
2.自己食唔到全素,但做到多菜少肉
3.唔浪費食物
4.每個人飲食習慣不一,可以推廣素食,但唔好迫人同你做同樣既野
下三白/ crazy eyes
了解 不過我都係想食下肉
趙岸池你收皮未?
想知食素會唔會聰明d
老實講 我依家見到肉會少少想嘔
你呢啲叫精神開始有問題,要睇醫生
今日食完燒肉黎
樓主都係分享下
無逼人食既意思
我諗係
條撚會香啲
冇咁腥係真既
個人覺得食素可減輕身體負擔同埋提升運動表現
有套紀錄片利用運動員做測試 分別食肉同食素
食肉既試管入面好多雜質 相反素個支無咁渾濁
仲有講植物性蛋白質比動物性蛋白質好等等
一直想直接轉素食
無奈要食到營養均衡好難 唔識
會蠢,一定缺B12,係動物內臟比較多。 識有食齋嘅朋友會補Vitamin B complex
Vegan L 同 耶L 冇分別,最後都係想同化你
中文叫茹素的力量
變多菜少肉囉 慢慢黎
蛋計唔計
有d可以食奶同蛋 有d連魚都可以食 睇你自己接受程度 慢慢黎
如果計 我而家成日都食緊
早 2隻烚蛋
午 焗素豬/素意
晚 2餸飯 茄蛋/水蛋/西籣花/椰菜花
仲要素肉多添加劑唔一定健康
但唔整成素肉又冇啖好食,我本身好多植物性食物都唔鍾意食,就算食得落都唔會有食肉嘅樂趣,我注定係齋唔到心嘅人架啦
利申:除非就人,否則一定唔會考慮任何素食餐廳
食素有咩實際利弊唔多講,個人覺得最具說服力係道德品題。
想食素或推廣既,可以一步步黎,未必要一野全素,例如一星期一日全素,或者一日入面一餐全素,又或者楝一種肉慢慢小食,其實已經係好好既開始,起步難既話,好難maintain 落去
係香港全素,你一係好撚多錢,一係好撚多時間(研究點樣全素得黎又營養均衡),其實全素反而唔實際,揾一個moderate既方式,令自己舒服就好,人人都可以食素,只要你想

樓上貼肉果啲,我估意思係揶揄下素撚,各有各食啦,無必要非肉即素,互相敵視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞