[立場] 化妝護膚品討論區#134

1001 回覆
25 Like 4 Dislike
我用緊factiv, 都ok 但佢係油狀要睇下你接唔接受到
我印象中有d brand 係出過兩溝的
但自己溝,個PH 值唔知道夾唔夾
同埋唔知會唔會太刺激

所以我都係分開,朝早 vit c 夜晚先 vit A
同埋,用咩brand 都好,記得一開始唔好晚晚用!
用一日隔兩日咁,一星期兩次再慢慢調到一星期三/四次去建立耐受性,否則好容易敏感
其實我好驚用油狀產品 覺得好黐立立漿住塊面
不過黎緊冬天都可以試吓Thx絲打
唔知你用邊隻Vit c, 但L ascorbic acid (LAA)係要o低PH 值先發揮到作用 eg ph 3.x, 如果溝埋retinol 就會中和返個PH 值,咁樣唔會敏感,只係失效囉。

如果你用其他形態既Vit C 冇咁低PH 值既黎溝可能好少少

所以都係果句,除非佢本身已經係配方有retinol 同 vit c, 否則就唔好自己溝喇,真係要一齊用,請搽完一隻等佢吸收晒再搽第二隻咁囉。
想問下有用foreo ufo嘅絲打覺得如何
有冇人用過medicube嘅家用水光針機?
見好多人有推介,係咪真係有用?
用帶有果酸既沐浴露就得
Nars同lm都ok
見有人講 Neutrogena 隻 vitamin c capsule
hello read #1
我有乾眼症
發現如果化妝品一化近眼就會好辛苦
隻眼更加快紅
但呢排貪靚想買下眼影試
請教大家有冇試過礦物眼影?
感覺上礦物化妝品好似溫和d
尼排唔知轉季定點,搽完有色防曬搽碎粉就會浮
已經有敷mask同做faical,都好似好差咁
夜晚有用油,皮膚好似吸收唔到咁
都有定期清潔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞