信用卡討論區(115)新網購卡新飯卡

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
同你一樣 份糧仲多過大頭
吓 細過月薪定年薪
7月1號加落去買咗個app打算食迎新,點知今朝俾人過咗幾千走
月薪

請問點分網上簽帳同電子錢包

我steam買game同App store遊戲課金算網上簽帳定電子錢包?
red咭有自己一個po
你過去睇下
thanks bro
屌見SC特選舊客申請smart card簽四千rebate一千
早幾日先申請完smart card
(雖然我未必係特選)
仲以為即回,咁寧願用其他
大頭細頭d分共唔共用
你係舊客睇返email 特選會收到
冇收到
我都冇收到
smart 卡簽spotify 使唔使扣1% 外幣費?
永久豁免年費,不設外幣交易費、現金透支服務費。
追完114個post 加少少個人心得比個小結大家:

網購主卡: Aeon Wakwaku 每月頭5000有6%回
網購副卡: HSBC Red 每月頭12500回4%

Aeon Wakuwaku缺點: 太新,計法有時有啲亂,有啲計有啲又唔計

入餐廳食飯主卡: DBS Eminent 回5%
入餐廳食飯副卡: HSBC VS all in 食飯回 3.6%

DBS Eminent 有兩款,Visa Signature年薪要求高啲,會多Visa Signature 禮遇 (即係乜我都唔知,希望有巴打補答)

Foodpanda / Deliveroo 卡: City plus 回12% (2022年7月1日到2022年9月30日)
https://www.citibank.com.hk/chinese/personal-banking/citi-plus/promotions/?lid=HKZHCBLCICATLFindOutMoreaEPCP&ecid=PSGONHKUSAZHBT

睇醫生卡: DBS Eminent回5%

AE細頭金卡: 買電子嘢5年保以下(即1-4年)可以免費加一年保,加一年保期間壞咗報返代理維修費報價單就可以照單claim維修費。細頭金卡首年免年費,之後唔知有冇得waive

Donki card: Mox credit 回5%

其他消費: Standard Chartered simply cash 回1.2%

其他奶共卡咩in motion 同boc 唔好問我,我冇興趣研究。

如有錯漏希望其他巴打可以幫忙更正
多謝你,我等下有冇其他嘢再一次過改
Standard Chartered simply cash 應該係回1.5%
資料都幾齊 巴打加油
多謝巴打更正
(更正) 追完114個post 加少少個人心得比個小結大家:

截至2022年7月9日為止:

網購主卡: Aeon Wakwaku 每月頭5000有6%回
網購副卡: HSBC Red 每月頭12500回4%

Aeon Wakuwaku缺點: 太新,計法有時有啲亂,有啲計有啲又唔計

入餐廳食飯主卡: DBS Eminent 回5%
入餐廳食飯副卡: HSBC VS all in 食飯回 3.6%

DBS Eminent 有兩款,Visa Signature年薪要求高啲,會多Visa Signature 禮遇 (即係乜我都唔知,希望有巴打補答)

Foodpanda / Deliveroo 卡: City plus 回12% (2022年7月1日到2022年9月30日)
https://www.citibank.com.hk/chinese/personal-banking/citi-plus/promotions/?lid=HKZHCBLCICATLFindOutMoreaEPCP&ecid=PSGONHKUSAZHBT

睇醫生卡: DBS Eminent回5%

AE細頭金卡: 買電子嘢5年保以下(即1-4年)可以免費加一年保,加一年保期間壞咗報返代理維修費報價單就可以照單claim維修費。細頭金卡首年免年費,之後唔知有冇得waive

Donki card: JCB信用卡

留意每位持卡人以每張 JCB 卡於二十四小時內可享用優惠一次。
即日至2022年8月31日 (只限一至五)

其他消費: Standard Chartered simply cash 回1.5%

八達通增值卡: 我冇研究,我都係用standard chartered simply cash自動增值(aavs)

PayMe增值: 我冇特別研究,都係用standard chartered simply cash每月上限增值$1000

其他奶共卡咩in motion 同boc 唔好問我,我冇興趣研究。

如有錯漏希望其他巴打可以幫忙更正
我都收到 宜家手上得一張scsc
但係佢D優惠 又唔係成日用到, 就算要用都有其他卡cover 左

唔通射哂俾AGC就收檔咩
我都係得simply cash
都主力用咗幾年
月月過萬
但收唔到

我諗住smart card都係碌一田/百佳咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞