樓上裝修左半年有多 仲要串過馬撚

504 回覆
556 Like 241 Dislike
你應問:見你裝得好上心跟得好足,而且又熟晒呢度間隔。黎緊我都想裝,見想問下你個期最快幾時

咁佢咩會答你囉!!你咁誠實好聲好氣都冇用啦
快d 請教下個物管主任啦, 佢好有計
法例規定星期一至六7:00至19:00
政府都拗佢唔入
係態度串啲
傻啦, 打工仔點會搞咁多野
叫你直接搵佢老細傾
佢屌你戇鳩仔又真係冇錯,就算佢真係有錯你都同管理處申報先,依家衝咗出嚟
Beta男😂
樓上話唔比就唔比, 有佢做管理人員真係放心曬
震樓神器幫到你
你話有黑工 之後有人好似跌低咁大叫 叫勞記上去 上面一有a字梯就收佢皮 無綠卡又收佢皮
跟足法例
吹呀
其實打柒佢會直接啲
https://www.epd.gov.hk/epd/noise_education/web/CHI_EPD_HTML/m3/ordinance_7.html
建築地盤發出的噪音(第6至8及8A條)
條例將建築工程分為兩類,並透過簽發建築噪音許可證的制度來管制(a)一般建築工程(例如挖土、裝修及道路工程);及(b)撞擊式打樁工程(例如使用油壓錘或吊錘)。
下圖為進行中的打樁工程:
打樁工程的相片

下圖顯示屬建築工程的道路工程:

常見一般建築工程如道路工程的相片

這兩類工程噪音均透過簽發建築噪音許可證的制度來管制,詳情如下。

除非已取得有效的建築噪音許可證,否則不得在限制時間內,即晚上七時至翌日上午七時,或在公眾假期(包括星期日)任何時間使用機動設備進行一般建築工程。
於限制時間內,在指定範圍使用指明機動設備(例如手提破碎機及泥頭車)及∕或進行指明建築工程(例如搭建或拆除模殼或錘打)均須受到更嚴格的管制。機動設備的噪音同樣以簽發建築噪音許可證的制度來管制。指定範圍指人口稠密的已建區,由《噪音管制(建築工程指定範圍)公告》界定。
條例禁止在晚上七時至翌日上午七時,以及在假日進行撞擊式打樁工程。如須於核准時間內進行撞擊式打樁工程,必須事先取得由環保署簽發的建築噪音許可證。核准時間通常於平日的上午七時至晚上七時,不包括公眾假期及星期日。建築噪音許可證通常批准3、5或12小時的核准時間,視乎噪音感應強地方的情況而定。自1999年10月1日起,當局禁止在布滿噪音感應強地方的已建區內使用高噪音的柴油錘及蒸汽錘進行撞擊式打樁工程。
之前裝個單位3年幾4年都試過啦
有啲業主根本唔care 呢度改啲個度改啲 每個月又改少少 真係一個單位做3-5年都唔出奇
影下由lift通到佢門口嘅範圍有冇污糟有冇咩爛
一般而言香港法例係會比私人屋苑邨例寬鬆
人地由第一句開始已經由頭串你串到落尾 得你仲咁好態度梗係恰你啦呢啲仆街係一撚定要屌鳩佢屌撚到佢笠水先得 你唔係諗住仲同人講道理 以德服人下話?
攞把菜刀上去問佢會好聲好氣好多
我住隔離
都未出聲
跟你咁講就死得
樓主正廢柴
住公屋,同埋佢成日快閃裝修
前後左右上下都有問題
左邊成日放袋垃圾係我門口
右邊成日夜晚洗地,跣到仆街
對面放咗個鏡係窗
樓下成日投訴,沖涼水聲都投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞